193430_.jpg

Må han avvikle full ferie?

Publisert: 22. juni 2012 kl 14.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] Da han sluttet kommunen fikk han utbetalt opptjente feriepenger for 2011 som måtte skattes av som vanlig er. Disse pengene gikk bl.a. til å dekke en uke ubetalt ferie på ny arbeidsplass i september som var booket tidligere og andre utgifter. 

I år, 2012, har min mann vært i foreldrepermisjon i 14 uker frem til i juni og har derfor ikke behov for eller økonomi til å avvikle 25 feriedager. Han "booker" derfor 2 uker, altså 10 feriedager i juli som vil "dekkes opp" av det han har opptjent av feriepenger hos den nye arbeidsgiveren for 4 måneder, september - desember 2011. Når lønnslippen nå kommer for juni er han trukket for full ferie, 25 dager, men får altså kun feriepenger for disse 4 månedene. Han tar kontakt med lønnskontoret som mener han må avvikle full ferie, 25 dager hos de, til tross for at han ikke får feriepenger for fullt år. 

Spørsmålet vårt er derfor; Har de rett i dette? I praksis betyr det jo at han jobber "gratis" i 3 uker i løpet av sommeren? 

Svar: I utgangspunktet har arbeidstakeren plikt i forhold til arbeidsgiveren til å ta hele den lovbestemte ferien som arbeidsgiveren fastsetter. Samtidig skal arbeidsgiveren sørge for at arbeidstakeren får avviklet slik ferie, jf ferieloven § 5 nr. 1 første ledd. Videre har arbeidstakeren krav på årlig feriefritid uavhengig av om han har opptjent feriegodtgjøring som dekker hele perioden eller ikke.

Et unntak er ferieloven § 5 nr 5 som gjelder retten til feriefritid, og plikten til å ta ut denne, for arbeidstakere som ikke har full opptjening av feriepenger. Det slår fast prinsippet om at arbeidstakeren kan motsette seg ferieavvikling i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet.

I deres tilfelle har mannen din vært i jobb i hele 2011, slik at han i utgangspunktet har opparbeidet seg full feriegodtgjøring i 2011. Det er ikke bare feriegodtgjøringen som man har opparbeidet seg hos nåværende arbeidsgiver i 2011 som man legger til grunn når man ser på om han har full opptjening av feriepenger eller ikke. Opptjening av feriepenger ses gjennom hele opptjeningsåret uavhengig av om opptjeningen har skjedd hos nåværende eller tidligere arbeidsgiver, eller hos begge som i deres tilfelle.

Så i utgangspunktet blir svaret på spørsmålet ditt ja, arbeidsgiver kan pålegge han å avvikle hele lovfestet ferien i år som er 25 virkedager, og han har ikke anledning til å motsette seg ferieavvikling i resterende periode på 13 dager (2 uker ferie er iht. ferieloven 12 virkedager, jf. ferieloven § 5 nr 1,3.pkt. og ikke 10 dager som du henviser til).

Saken fortsetter under annonsen

Men det kan godt hende at feriepengene opptjente i 2011 likevel ikke dekker hele lønnsbortfallet under feriefraværet i 2012, selv om man har full opptjening fra 2011. Et slikt tilfelle kan være dersom han har gått opp såpass mye i lønn fra et år til et annet at feriepengene nå ikke kan kompensere for nåværende lønn, slik at han da vil kunne nekte å avvikle den delen av ferien som feriepengene ikke dekker. Foreligger ikke et slikt tilfelle vil ikke mannen din ha anledning til å nekte å avvikle hele lovfestet ferie i år.

Det er også viktig å huske på at dersom virksomheten innstiller driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling, kan han likevel, dersom han berøres av stansen, pålegges å avvikle ferie og eventuell tilleggsfritid av samme lengde, uavhengig om han har full opptjening eller ikke.

I tillegg skal arbeidsgiver drøfte tidspunktet for ferien med arbeidstaker eller vedkommendes tillitsvalgte i god tid før ferien skal avvikles. Arbeidstaker kan som hovedregel kreve å få vite når han eller hun skal ta ferie senest to måneder på forhånd, jf. ferieloven § 6 nr 2. Men brudd på disse reglene vil antageligvis likevel ikke føre til at han kan nekte å avvikle ferien.

Vår anbefaling er å snakke med arbeidsgiver og se om det er mulig å finne en praktisk løsning på dette. En løsning kan være å få redusert ferie med full lønn, eller feriefritid med redusert lønn. Men han er avhengig av at arbeidsgiver innvilger dette.

SBDL v/Iuliana Pedersen