coaching_m__te_.jpg

Krav til drøftelser ved oppsigelse?

Publisert: 23. september 2010 kl 08.26
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] Vi benyttet oss av en standardoppsigelse som vi lastet ned fra hjemmesiden til vår arbeidsgiverorganisasjon. I går mottok vi brev fra arbeidstakerens advokat hvor det blant annet ble fremsatt krav om forhandlinger. Videre skriver advokaten at oppsigelsen er ugyldig da vi ikke har avholdt et såkalt drøftelsesmøte jf. arbeidsmiljøloven $ 15–1. Det stemmer at vi ikke har avholdt noe drøftelsesmøte, men det kan da vel ikke være slik at oppsigelsen av den grunn er å anse som ugyldig. Arbeidstakeren er vel like udugelig selv om det ikke er avholdt noe drøftelsesmøte?

Svar: I henhold til arbeidsmiljøloven $ 15-1, skal arbeidsgiver avholde drøftelsesmøte «så langt det er mulig» før man eventuelt beslutter oppsigelse. Dette er således en forholdsvis streng regel. Formålet med drøftelsesmøtet er at begge parter skal kunne redegjøre for sitt syn på saken og således også kunne bidra til å oppklare eventuelle misforståelser osv. På denne måten skal loven sikre at arbeidsgivers beslutning bygger på et riktig og tilstrekkelig bredt grunnlag. Det er imidlertid ikke slik at en oppsigelse automatisk blir ugyldig dersom drøftelsesmøte ikke er avholdt. Bestemmelsen om drøftelsesmøte er nemlig en såkalt ordensregel. Dersom drøftelsesmøte ikke er holdt, og det heller ikke er grunn til å tro at arbeidsgiver ville ha kommet til en annen beslutning etter et drøftelsesmøte, så vil det faktum at drøftelsesmøte ikke er avholdt normalt ikke medføre at oppsigelsen settes til side som ugyldig av den grunn. Men, der hvor retten er i tvil om oppsigelsens saklighet, vil fravær av lovmessige drøftelser etter omstendigheten kunne medføre ugyldighet. Det er derfor svært utilrådelig å ikke gjennomføre drøftelsesmøte. Det bør her også innskytes at det jo faktisk også kan vare slik at man etter å ha gjennomført drøftelsesmøte, ikke ser grunn til å gå til oppsigelse. Hvorvidt fravær av drøftelser i din sak vil medføre at oppsigelsen er å anse som usaklig og ugyldig, har vi ikke faktiske forutsetninger til å kunne vurdere. På et generelt grunnlag vil vi imidlertid understreke viktigheten av å avholde drøftelsesmøte. Dette bør også innarbeides i f.eks. internkontrollrutiner eller HR-manualer osv.

Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Send mail med ditt spørsmål!

Saken fortsetter under annonsen