kokk__stuart_pe.jpg

Kan prøvetiden forlenges?

Publisert: 28. januar 2011 kl 08.14
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: Jeg signerte en ansettelseskontrakt den 1. juni 2010 som kokk på et hotell. Jeg ble da ansatt med seks måneders prøvetid. Etter to måneder ansatte hotelldirektøren meg som kjøkkensjef i samme virksomhet. Jeg mottok da en ny ansettelseskontrakt den 1. august 2010, og også etter denne kontrakten ble jeg ansatt med 6 måneder prøvetid.

Selv om jeg fortalte arbeidsgiver at det ikke var mulig å gi meg ny prøvetid, ble dette altså gjort. Jeg mener prøvetiden min utløper den 1. desember 2010, men etter den nye kontrakten utløper den først 1. februar 2011.

Hva er riktig? Er jeg nå fast ansatt, eller er jeg ansatt i prøvetid også ut januar måned?

Svar: For det første bemerkes at du i alle tilfeller er fast ansatt i virksomheten (hotellet). Dette gjelder uavhengig av om du er ansatt i prøvetid.

Når det gjelder spørsmålet om prøvetiden din kan «forlenges» med to måneder grunnet stillingsendringen, beror dette på en konkret vurdering. Formålet bak prøvetidsinstituttet er at arbeidsgiveren din skal gis en mulighet til å vurdere din egnethet og dugelighet i forhold til stillingen. Dersom arbeidsgiveren din hadde mulighet til å vurdere dette mens du var ansatt som kokk, innebærer dette at arbeidsgiveren din ikke ensidig kan fastsette ny prøvetid i stillingen som kjøkkensjef. Dette forutsetter at de arbeidsoppgaver du vil utføre som kjøkkensjef ikke krever vesentlig andre og nye krav til deg.

Høyesterett har likevel lagt til grunn at det kan settes vilkår om prøvetid i tilfelle der arbeidstaker, på grunn av driftsinnskrenkninger, ble sagt opp fra sin stilling ved virksomhetens pakkeavdeling, og tilbudt ny stilling som telefonselger i samme virksomhet, jf. Rt. 1999 side 1694. Dette ble begrunnet i at stillingen som telefonselger forutsatte særlige krav til selgerens personlige egenskaper. Et lignende resonnement kan anføres av arbeidsgiver i din sak, dersom stillingen som kjøkkensjef eksempelvis krever lederegenskaper som arbeidsgiver ikke har fått mulighet til å vurdere i den perioden du var ansatt som kokk. Ut i fra dette er det derfor ikke mulig å gi noe klart svar på spørsmålet ditt, da vi ikke har mottatt nærmere opplysninger vedrørende de to stillingene det er tale om.

Det avgjørende vil her altså være hvorvidt de to stillingene krever vesentlige forskjellige egenskaper av deg.Dersom det skal avtales ny prøvetid må dette, også ved «forlengelse» som i ditt tilfelle, gjøres skriftlig. Skriftlighetskravet følger både av arbeidsmiljøloven § 14-6 første ledd bokstav f, § 15-3 syvende ledd samt § 15-6.Dersom du fremdeles er ansatt i prøvetid vil du, som nevnt ovenfor, uansett være fast ansatt. Prøvetidsansettelse innebærer imidlertid at terskelen for oppsigelse fra arbeidsgivers side grunnet din manglende tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet er noe lavere enn normalt.

Saken fortsetter under annonsen

Når det gjelder oppsigelse grunnet andre forhold, gjelder det alminnelige saklighetskravet, jf. arbeidsmiljøloven § 15-7, imidlertid fullt ut. En annen forskjell er at det ved prøvetid gjelder kortere oppsigelsesfrister, både ved egen, og ved arbeidsgivers, oppsigelse, dersom annet ikke er avtalt, jf. arbeidsmiljøloven § 15-7 syvende ledd. Som prøvetidsansatt vil du i utgangspunktet heller ikke ha rett til å stå i stillingen ved en eventuell tvist, jf. arbeidsmiljøloven § 15-11 tredje ledd.

Les også: 

Oppsigelse i prøvetiden

Prøvetid og lønn