sx938379.jpg

Julegave til de ansatte

Publisert: 21. desember 2012 kl 10.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Svar: I utgangspunktet er gaver/naturalytelser ervervet i arbeidsforhold skattepliktig inntekt for arbeidstakeren. Det finnes likevel noen unntak fra denne regelen.

Visse gaver fra arbeidsgiver er skattefrie etter rammer og beløpsgrenser fastsatt av Finansdepartementet, i forskrift til utfylling og gjennomføring mv. av skatteloven av 26. mars 1999 nr. 14 (FSFIN) § 5-15-1.

Skattefriheten er betinget av at gaven gis etter en generell ordning i bedriften, og gaven må i utgangspunktet bestå av en naturalytelse. Gavekort som ikke kan løses inn i kontanter, likestilles med gaver ytet i form av naturalytelser. I følge Skatteetaten gjelder det samme gaver som i utgangspunktet består i penger, men hvor den ansatte leverer kvittering til arbeidsgiveren for kjøpet av gaven.

Velger dere å gi en gave som består av annet enn pengebeløp har dere flere alternativer. For det første dersom dere velger å gi oppmerksomhetsgaver i form av blomster, konfekt, (rimelig) vinflaske m.m. anses disse som gaver av bagatellmessig verdi som ikke vil være skattepliktige for arbeidstaker. Slike gaver er skattefrie selv om det samme år ved andre anledninger er gitt andre skattefrie gaver innenfor gjeldende beløpsgrenser.

Videre regnes gave som består av annet enn pengebeløp (f.eks. julekurv, gavekort som ikke kan innløses i kontanter) ikke som skattepliktig inntekt for mottakeren så langt verdien ikke overstiger 1 000 kroner i løpet av inntektsåret og arbeidsgiver ikke krever fradrag for kostnadene, jf. FSFIN § 5-15-1 (5).

Skattefritaket gjelder også for gave fra arbeidsgiver i anledning av mottakerens 25, 40, 50 eller 60 års tjenestetid i bedriften. Det er et vilkår at gaven består i annet enn pengebeløp. Dette gjelder bare for verdier inntil 8.000 kroner. Når gaven består i gullklokke med inskripsjon, regnes verdi inntil 12.000 kroner ikke som skattepliktig inntekt. I følge Liknings ABC kan også gaver gitt i anledning andre runde år for tjenestejubileum, gi grunnlag for fritak. Dette gjelder ikke for jubileum under 25 år (f.eks. 20 års tjenestetid i bedriften) og ikke for gaver som gis oftere enn anvisningene som nevnt ovenfor. Forutsetningen er videre at disse jubileene trer i stedet for, og for øvrig kan sammenlignes helt ut, med de som er nevnt ovenfor, f.eks. at man ikke markerer 25 års tjenestetid, men 30 års tjenestetid tradisjonelt i vedkommende bedrift. Således kan det ikke gis skattefri gave både ved 25 og 30 års tjenestetid.

Jubileums- eller oppmerksomhetsgave fra arbeidsgiver, jf. FSFIN § 5-15-1 (2) med verdi på inntil 3000 kroner vil heller ikke være skattepliktige. Som jubileums- eller oppmerksomhetsgave regnes gave fra arbeidsgiver i anledning av at bedriften har bestått i 25 år eller i et antall år som er delelig med 25 (f.eks. 75 år eller 125 år). Har bedriften bestått i 50 år eller et antall år som er delelig med 50, vil skattefritaket gjelde verdier inntil kr 4 500. Som jubileumsgaver anses også gaver gitt når arbeidstaker gifter seg eller fyller 50, 60, 70, 75 eller 80 år, eller mottakeren går av med pensjon eller slutter av annen grunn etter minst 10 år i bedriften.

Saken fortsetter under annonsen

Dere kan også premiere deres ansatte for forslag til forbedring av organisasjon og arbeidsmetoder i bedriften. Består premien av annet enn pengebeløp og har en verdi på inntil 2500 kroner vil dette ikke regnes som skattepliktig for arbeidstakeren, jf FSFIN § 5-15-1 (4).

Det er ikke forbudt å gi større gaver enn nevnt her. Men dersom verdien av gaven utgjør mer enn de angitte grensene ovenfor skattlegges det overskytende.

Det er heller ikke forbudt å gi gaver etter flere alternativer til samme skattyter i samme år.

SBDL v/Iuliana Pedersen