189553_.jpg
Det er mye å passe på ved en oppsigelse.

Inngått avtale

Publisert: 8. juni 2012 kl 15.22
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] Oppsigelsestiden min begynte å gjelde fra 01.05.2012. Jeg har tre mnd oppsigelsestid med lønn. Fordi jeg har fått ny jobb hos en konkurrent av min nåværende arbeidsgiver, fikk jeg beskjed om at jeg skulle tilbringe mine tre mnd oppsigelsestid «hjemme» altså ikke være på jobb.

Får så høre at jeg ikke får lønn i juni mnd, kun oppsparte feriepenger. Er dette riktig? I så tilfelle så burde en heller ha sagt opp i juni, så oppsigelsestiden begynte å gå fra 01.07.2012, da hadde en både fått feriepenger og full lønn i tre mnd.

Jeg hadde 30 dager ferie til gode, så min nåværende arbeidsgiver sa at dette måtte tas ut i oppsigelsestiden.

Svar: Arbeidsgiver har ikke adgang til å endre tidspunktet for allerede fastsatt ferie på grunn av oppsigelsen, jf. ferieloven § 8 (3). Spørsmålet som oppstår da er om på oppsigelsestidspunktet ble inngått en avtale mellom deg og arbeidsgiver om at ferien ikke skal avvikles i oppsigelsestiden. Slik jeg forstår dette har arbeidsgiveren din pålagt deg å fratre stillingen i oppsigelsestiden, mot at du beholder dine lønnsytelser i denne perioden. Utgangspunktet er at for at et slikt påbud om fratredelse skal anses å være gyldig er det et vilkår at du opprettholder lønnen din i hele oppsigelsesperioden, om ikke annet er avtalt. Basert på dine opplysninger kan dette tyde på at du først har fått en forståelse av at du skal fratre stillingen mot lønn i hele perioden; og ved en senere anledning fått beskjed om at i juni vil du likevel få utbetalt feriepenger i stedet for lønn. Dersom dette stemmer er det grunnlag til å tro at det foreligger en avtale om at ferien ikke skal avvikles i oppsigelsestiden. I slikt tilfelle vil ikke arbeidsgiver ha anledning til å pålegge deg ferien avviklet i oppsigelsestiden. Dette betyr at du har krav på å få utbetalt lønn i hele oppsigelsesperioden. Feriepengene skal da først utbetales samlet med feriepengene som er opptjent frem til sluttdato i 2012, i henhold til ferielovens bestemmelser siste lønningsdag før fratreden. Dersom deler av feriepengegrunnlaget ikke lar seg beregne innen dette tidspunktet, kan dette beløpet utbetales i forbindelse med det avsluttende lønnsoppgjøret, jf. ferielovens § 11(3).

Dersom arbeidsgiver kan bevise at en slik avtale ikke er inngått vil de alminnelige reglene for fastsettelse av ferie gjelde, jf. ferieloven § 8(2). Ferien kan da fastsettes og avvikles i tiden etter arbeidstakers oppsigelse, uten hensyn til hvor lang oppsigelsestiden er, slik at arbeidsgiver vil ha anledning til å pålegge deg å avvikle tilgodehavende ferie i juni. Dette innebærer at du kun da vil ha rett på feriepenger fra 2011 i juni måned, og ordinær lønn i mai og juli.

Reglene i ferieloven § 6 (1) og (2) gjelder også ved fastsettelse av ferien i oppsigelsestiden. Dette betyr at arbeidsgiver skal drøfte tidspunkt for ferien med arbeidstaker eller vedkommendes tillitsvalgte i god tid før ferien skal avvikles. Hvis arbeidstaker og arbeidsgiver ikke blir enige, har arbeidsgiver siste ord i saken. Arbeidstaker kan likevel kreve å få avvikle tre uker sammenhengende ferie i løpet av hovedferieperioden 1. juni - 30. september.

Arbeidstaker kan i tillegg som hovedregel kreve å få vite når han eller hun skal ta ferie senest to måneder på forhånd.

Saken fortsetter under annonsen

Brudd på disse reglene vil antageligvis likevel ikke føre til at du kan nekte å avvikle ferien.

Vi anbefaler at du kontakter arbeidsgiver og prøver å få avklart disse forholdene. Det er arbeidsgiver som har bevisbyrden om hva som er avtalt eller ikke avtalt.

SBDL v/ Iuliana Pedersen