ferie_charles_c.jpg
Det eneste en arbeidstaker kan forlange, er å avvikle tre uker av ferien sin sammenhengende i perioden juni–september.

Hvem bestemmer når ferien skal tas?

Publisert: 5. april 2013 kl 09.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: Vi er i gang med å planlegge årets sommerferie. Jeg er butikksjef og daglig leder i en stor sportsforretning, med om lag 15 ansatte. En av mine ansatte sier at han ikke skal ha noe ferie i juni, juli eller august, men fem uker i strekk i oktober og november. For butikken passer dette veldig dårlig. Oktober og november er hektiske måneder på grunn av markedsmesser, forberedelser til julehandel og sesongsalg. I disse ukene må vi ha alt mannskap tilgjengelig, og vi vurderer også å ansette ekstravakter. Er det slik at arbeidstaker bare kan kreve å ta ferie når som helst i løpet av året?      

Butikksjef, Leni

Svar: Det er bra dere starter tidlig med planlegging av ferie. Som arbeidsgiver skal man ta med sine ansatte på dette, og forsøke å finne mest mulig smidige løsninger. Dette følger direkte av ferieloven § 6. Hvis dere ikke blir enige, kan du som arbeidsgiver bestemme når ferien skal være. Arbeidstakere kan kreve å få avvikle tre uker sammenhengende i det som kalles «hovedferieperiode», jf. ferieloven § 7. Dette er perioden mellom 1. juni og 30. september.

Din ansatt mener han skal ha ferie i oktober og november. Dette kan han som det fremgår ikke forlange. Han kan imidlertid kreve å få de resterende feriedagene på syv virkedager sammenhengende.

Mitt råd til deg som arbeidsgiver er å forklare situasjonen, og forsøke å finne en ordning som tar hensyn til både bedriftens og den ansattes behov. Det er også viktig å huske på at arbeidstakeren som utgangspunkt har krav på å få vite når ferien skal avvikles, to måneder før ferien starter.                   

SBDL v/Kaja Goplen


Saken fortsetter under annonsen