Har hun rett til fast stilling?
Svar: Du skriver at din kollega her en 60 % fast stilling og fyller på med et 40 % vikariat. Vikariatet har så vidt vi forstår vart i mer enn et år. I utgangspunktet gir ikke dette din kollega noen rett til 100 % fast stilling, med mindre vikariatet ikke fyller lovens vilkår for å være et gyldig vikariat, jf. arbeidsmiljøloven § 14–9. Det avgjørende for at denne bestemmelsen skal gi grunnlag for en vikaravtale fremfor fast avtale, er at arbeidstaker utfører arbeid i en eller flere andre ansattes fravær. Vikarbehovet må selvsagt være reelt. Det er således ikke tilstrekkelig å kalle et arbeidsforhold et «vikariat» for å oppfylle lovens krav. Det stilles imidlertid intet krav om at det er en eller flere fast ansatte som skal være fraværende. Det kan for eksempel ansettes en vikar i en annen vikars fravær eller som vikar for andre midlertidige ansatte.
Dersom vikariatet ikke er gyldig, vil altså din kollega kunne ha rett til fast ansettelse også for 40 % delen. Hvis vi kan forutsette at vikariatet er reelt og fyller lovens vilkår, vil din kollega kunne ha fortrinnsrett til 100 % stilling dersom slike skulle være eller bli ledig. Arbeidsmiljøloven § 14–3 sier klart at deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse i virksomheten. Slik fortrinnsrett er imidlertid betinget av at din kollega er kvalifisert for stillingen som skulle oppstå, og at fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten.
Fortrinnsretten til utvidet stilling for deltidsansatte gjelder i situasjoner hvor arbeidsgiver vil foreta «ny ansettelse» i virksomheten. Med uttrykket «ny ansettelse» mener man at det ellers skal ansettes en ekstern person i ledig stilling i virksomheten. En arbeidsgiver kan imidlertid også etter en utlysing bestemme at man ikke vil foreta noen ansettelse til tross for at det er et dekket behov. I en slik situasjon vil ikke arbeidsgiver være forpliktet til å gi en fortrinnsberettiget en hel stilling.
Lovens utforming tilsier at en deltidsansatt arbeidstaker kan ha fortrinnsrett til ledig arbeid av en annen karakter enn det vedkommende var ansatt i, og som han eller hun var vurdert i forhold til. Det er lagt til grunn at den deltidsansatte som utøver fortrinnsrett ikke har adgang til å velge å utvide sin eksisterende stillingsbrøk ut fra egne ønsker om hvilke oppgaver han eller hun vil ha. En deltidsansatt om gjør fortrinnsrett gjeldende, må som hovedregel ta hele den ledige stillingen samtidig som ansettelsen i deltidsstillingen opphører.
Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Send mail med ditt spørsmål!