Fri rettshjelp
Spørsmål: Jeg har fått varsel om at arbeidsgiver vurderer å si meg opp fra min deltidsstilling og har blitt innkalt til drøftingsmøte. Jeg trenger bistand i forbindelse med møtet, men har ikke råd til å betale en advokat. Jeg har hørt at det eksisterer en ordning med fri rettshjelp og at det er behovsprøving. Jeg tjener 260.000 kroner brutto i året. Har jeg rett til fri rettshjelp?
Svar: Lov om fri rettshjelp gir rett til fri rettshjelp ved rettslige tvister knyttet til særlige prioriterte rettsområder. Fri rettshjelp gjelder fritt rettsråd som er tvister som ikke er brakt inn for domstolene og fri sakførsel i forbindelse med saker for domstolene. Det gis fritt rettsråd til arbeidstaker i saker etter arbeidsmiljøloven om et arbeidsforhold består eller om erstatning i forbindelse med opphør av et arbeidsforhold, jf. § 11 2. ledd punkt 5. En forutsetning for å få fri rettshjelp er at du ikke har midler til å dekke advokatutgifter selv. Inntektsgrensen for fri rettshjelp er 246.000 kroner for enslige og 369.000 kroner for ektefeller og andre som lever sammen med felles økonomi (fra 1. januar 2009), jf. rettshjelpforskriften. Dersom du lever i et ekteskap eller samboerforhold vil din og din partners inntekt vurderes samlet. Det er den økonomiske situasjonen på søknadstidspunktet som er avgjørende. Det vil for søknad om fritt rettsråd innebære den økonomiske situasjon på tidspunktet når du henvender deg til en advokat. Det er inntekt på årsbasis som er avgjørende, slik at kortvarige svingninger ikke skal tas i betraktning. Likevel kan det tas hensyn til endringer frem til søknaden er behandlet. Det er videre krav om at du ikke har formue over 100.000 kroner.
Du tjener mer enn inntektsgrensen og vil i utgangspunktet ikke være berettiget til fritt rettsråd, uavhengig av om du er enslig eller lever i et parforhold. På den annen side vil du ved oppsigelse være uten arbeidsinntekt etter oppsigelsestiden, eller motta arbeidsledighetstrygd som er lavere enn inntektsgrensen. Dette bør det legges vekt på ved inntektsprøvingen ved fritt rettsråd. Dersom en oppsigelse blir gjennomført, vil inntektsvilkåret være oppfylt (under forutsetning av at du er enslig), slik at du får fri sakførsel dersom du ønsker å fremme saken for domstolene, jf. lov om fri rettshjelp § 16 2. ledd. Merk at det vil være egenandeler både for fritt rettsråd og fri sakførsel. Ordningen med fri rettshjelp fra staten er subsidiær, hvilket betyr at du ikke vil få fri rettshjelp dersom du for eksempel kan få juridisk bistand gjennom fagforening.
Dersom du ikke er berettiget til fritt rettsråd, anbefales det likevel at du investerer i rådgivning fra en arbeidsrettsadvokat. Dersom du ønsker å beholde arbeidet, bør du ha med deg en arbeidsrettsadvokat i drøftingsmøtet. Dersom det ikke er viktig å beholde arbeidet, men heller ønskelig å få en annen forhandlingsløsning, kan du vente med å ta med advokat til det senere forhandlingsmøtet du har krav på etter at det foreligger en oppsigelse fra arbeidsgiver. Dersom partene kommer frem til en forhandlingsløsning om ansettelsesforholdet, vil arbeidsgiver sedvanemessig dekke omkostningene til arbeidstaker.
Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Send mail med ditt spørsmål!