178235_.jpg

Fortrinnsrett

Publisert: 20. april 2012 kl 12.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] Det ble ikke inngått noen sluttavtale mellom arbeidsgiver og meg. Jeg hadde tre måneders oppsigelsestid og nå har jeg startet i ny jobb. Spørsmålet mitt knytter seg til noe som står i oppsigelsesbrevet om fortrinnsrett. Det står at jeg vil ha fortrinnsrett til ny stilling i virksomheten og at denne fortrinnsretten gjelder i ett år. Hva betyr egentlig dette? Vil for eksempel arbeidsgiver kontakte meg om det blir en ledig stilling eller må jeg selv hele tiden følge med på dette? Virksomheten jeg jobbet i er ikke bundet av tariffavtale.

Svar: Ved oppsigelser på grunn av overtallighet (nedbemanning) vil man som utgangspunkt ha fortrinnsrett til ny ansettelse i samme virksomhet, jf. arbeidsmiljøloven § 14-2. Formålet med bestemmelsen er å forhindre at virksomheten benytter seg av kortvarige driftsinnskrenkninger for å skifte ut arbeidstakere. Dersom det oppstår en ledig stilling i virksomheten i løpet av ett år er dermed arbeidsgiver som utgangspunkt forpliktet til å ansette deg, fremfor å ansette en ekstern søker. Arbeidsgivers styringsrett med hensyn til hvem som skal ansettes er med andre ord begrenset. Ettårs-perioden med fortrinnsrett gjelder fra oppsigelsestidspunktet og i ett år fra oppsigelsesfristens utløp.

Fortrinnsretten er imidlertid undergitt visse begrensninger. For det første gjelder den bare arbeidstakere som har vært ansatt i virksomheten i til sammen minst 12 måneder i de to siste år. For det andre gjelder fortrinnsretten ikke dersom arbeidstakeren ikke er kvalifisert for den ledige stillingen som skulle oppstå. Hvorvidt dette er tilfelle vil avhenge både av faglige og personlige egenskaper sett opp mot for eksempel stillingsannonse eller lignende.

Fortrinnsretten vil eventuelt utløses først når virksomhetsledelsen ønsker å foreta en ny ansettelse. Det vil si at et udekket arbeidskraftsbehov i seg selv ikke utløser noen slik rett.

Når det gjelder spørsmålet ditt om det er du eller tidligere arbeidsgiver som skal følge med på om det oppstår en ledig stilling som utløser fortrinnsrett er utgangspunktet at arbeidsgiver ikke er forpliktet til å ”etterlyse” deg, men må sørge for åpen informasjon om ledige stillinger. Om du ikke allerede har gjort det bør du gi tidligere arbeidsgiver opplysninger om din adresse og hvordan du kan nås. Det vil da være opp til deg å holde deg orientert om eventuelle utlyste ledige stillinger.

Dersom du skulle motta et tilbud fra arbeidsgiver om ansettelse i en passende stilling i virksomheten må du akseptere dette innen 14 dager for at fortrinnsretten skal være i behold.

SBDL v/Ine Hagen

Saken fortsetter under annonsen
factbox_159
søn 20.02.2022 23:47
Spør om arbeidsrett