dreamstime_1693.jpg

Foreldrepermisjon

Publisert: 13. januar 2012 kl 22.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Svar: Utgangspunktet er at det gjelder særlige varslingsregler før uttak av permisjon. Disse er regulert i arbeidsmiljøloven § 12-7. Når det gjelder foreldrepermisjon er hovedregelen at arbeidstakeren skal varsle arbeidsgiver så snart som mulig. De absolutte frister er senest: En uke i forveien ved permisjon ved fravær utover to uker, fire uker i forveien ved fravær utover tolv uker og tolv uker i forveien ved fravær utover ett år. Det stilles ingen formkrav til varselet etter loven.

I og med at deres ansatt kun skal ha permisjon i én måned har han derfor overholdt fristen og vedkommende har rett til å ta ut permisjonen i mars måned.
For det tilfelle at arbeidstakeren hadde oversittet varslingsfristen ville dette likevel ikke fått noen rettslig betydning for adgangen til å ta ut permisjonen, men i enkelte tilfelle kan den av arbeidsgiver kreves tilsvarende forskjøvet.  

Der arbeidstakeren ikke på forhånd var kjent med de forhold som gjør permisjonen nødvendig ved fristens utløp vil oversittelse av fristene ikke medføre at permisjonen må utsettes. Dette kan for eksempel være tilfelle der den andre forelder blir langvarig syk, eller andre uventede forhold. I de tilfeller vilkåret om kjennskap til forholdene ikke er oppfylt kan arbeidsgiver derimot kreve at arbeidstakeren må utsette permisjonen.

SBDL v/Ine Hagen

Saken fortsetter under annonsen
factbox_159
søn 20.02.2022 23:47
Spør om arbeidsrett