dreamstime_s_27.jpg

Er man på jobb når man er på julebord?

Publisert: 8. desember 2012 kl 09.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: Vi har nettopp hatt julebord på jobben. En av våre mellomledere ble overstadig beruset og oppførte seg på en meget utilbørlig måte, ved og både bruke sterke ord i forhold til sine kolleger samt gitt noen av våre selgere uønsket seksuell oppmerksomhet. Vi har hatt et møte med han rett etterpå hvor vi han har fått beskjed at denne oppførselen ikke er akseptabel og at dette kan ha konsekvenser for arbeidsforholdet hans. Han svarte tilbake med at dette ikke kan brukes mot han siden han ikke var på jobb da dette skjedde. Har han rett i dette?

Svar: Det er mange som tror akkurat det samme som deres leder, at julebord i arbeidsgivers regi er et privat arrangement som ikke kan trekkes inn i arbeidsforholdet. Dette er feil. Julebordet er et jobbrelatert sosialt arrangement, hvor arbeidsgiveren har rett til, og bør stille krav til de ansattes adferd. Dette spørsmålet ble blant annet behandlet i en sak i Agder lagmannsrett for noen år tilbake, hvor en leder ble oppsagt som følge av ugrei oppførsel på julebordet. Lederen anførte forgjeves at opptrinnet hadde skjedd utenfor arbeidsstedet og utenfor arbeidstiden – og at arbeidsgiver derfor ikke kunne stille for strenge krav til hans oppførsel. Til dette uttalte retten: «Han kan ikke høres med at julebordet var et privat selskap, som var uten betydning for arbeidsforholdet. Et julebord er et jobbrelatert sosialt arrangement, hvor arbeidsgiveren har rett til å stille krav til de ansattes adferd.»

I henhold til arbeidsmiljøloven er arbeidsgiver forpliktet til å sørge for et fullt ut forsvarlig arbeidsmiljø og at ansatte ikke blir utsatt for seksuell trakassering eller annen utilbørlig opptreden. Dette gjelder også på sosiale arrangement som julebord. Derfor må arbeidsgiveren søke å redusere risikoen for at uheldige episoder oppstår.

Vi anbefaler derfor at bedriften har klare interne retningslinjer som beskriver hvilke krav man setter til de ansattes opptreden og fremferd, både på julebord og ellers og som gjøres kjent for arbeidstakerne. I tillegg bør dere sette klare begrensninger for alkoholinntak på sånne sosiale arrangementer. Gjør dere ikke det så kan dette anses som om dere aksepterer denne typen oppførsel i deres bedrift. Dette kan tale imot dere i en videre oppfølging i saken.

Når det er sagt, så er det slik at i arbeidsretten stilles strengere krav til lederes lojalitet, oppførsel og fremferd enn øvrige ansatte. Dette gjelder med styrke også på julebordet. Ledere står i et overordningsforhold til flere av sine kolleger og skal være en rollemodell for disse. Utilbørlig opptreden på et julebord bør derfor alltid føre til en reaksjon fra arbeidsgiver.

Det er vanskelig for oss å gi dere et konkret svar på hvilke reaksjoner dere kan komme med, i dette tilfelle. Noen ganger må arbeidsgiver nøye seg med en advarsel; andre ganger vil slik oppførsel danne saklig grunn til oppsigelse, og i de groveste tilfellene til avskjed. Dette avhenger av sakens alvorlighet og må alltid vurderes konkret. Sånn type oppførsel som dere beskriver kan fort anses som sterkt klanderverdig og vil kunne danne grunnlag for oppsigelse og i verste fall for avskjed.

SBDL v/Iuliana Pedersen

Saken fortsetter under annonsen