Feriepålegg uten full opptjening av feriepenger
... Nå har vi opptil flere personer som ikke har opparbeidet feriepenger fra vår virksomhet som dekker disse ukene. Noen har opptjent feriepenger fra tidligere arbeidsgivere, andre har ikke.
Som Arbeidsgiver ønsker jeg at samtlige ansatte tar 4 ukers ferie i juli og tilbyr at medarbeidere som ikke har opptjent feriepenger får mulighet til å opparbeide timer for avspasering (Time mot time), det vil si at de i utgangspunktet kan jobbe seg til «betalt» ferie. Har jeg rett til å pålegge dem dette?
Svar: Ferieloven § 5 (5) inneholder regler for ferie til arbeidstakere som ikke har opptjent fulle feriepenger året før ferien skal tas ut. Bestemmelsen sier som følger:
«Arbeidstaker kan kreve å få feriefritid etter bestemmelsene ovenfor uavhengig av opptjeningen av feriepenger. Arbeidstaker kan motsette seg avvikling av feriefritid og eventuell tilleggsfritid i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet. Hvis en virksomhet innstiller driften helt eller delvis i forbindelse med ferieavvikling, kan likevel alle arbeidstakere som berøres av stansen pålegges å avvikle ferie og eventuell tilleggsfritid av samme lengde.»
Bestemmelsen sier altså at alle arbeidstakere har rett til full feriefritid (som etter loven er 4 uker og en dag), uavhengig av om de har opptjent feriepenger eller ikke. Du har imidlertid ikke lov til å pålegge dem å ta ut ferie de ikke har opptjent feriepenger for, med mindre begrunnelsen er at kontoret eller avdelingen skal stenges i ferien. Forarbeidene viser til at arbeidsgiver vil ha behov for å pålegge fri i de situasjoner hvor ferielukking medfører at de øvrige ikke kan sysselsettes.
Det ser for meg ut som om denne bestemmelsen vil gi deg rett til å pålegge alle dine ansatte å ta ut ferie i disse fire ukene selv med sommerlukking om de ikke har full opptjening, så lenge du pålegger på et tidlig stadium som gir de ansatte anledning til å innrette seg etter dette. Jeg minner i den sammenheng om ferieloven § 6, som sier at «Arbeidstaker kan kreve å få underretning om feriefastsettingen tidligst mulig og senest 2 måneder før ferien tar til, såfremt ikke særlige grunner er til hinder for dette.»
SBDL v/Kari B. Andersen