ferie.jpg

Ferieavvikling

Publisert: 21. september 2010 kl 09.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] Jeg har avviklet 4 uker ferie f.o.m. 19. juli t.o.m. 15. august 2010, som ble fastsatt lenge før jeg leverte oppsigelsen. Nå har jeg to uker ferie til gode (6 dager har jeg overført fra i fjor og 1 uke – det er den siste ferieuka i året). Jeg spurte arbeidsgiveren min om jeg kunne avvikle de to ukene i slutten av september (oppsigelsestiden er til 1. oktober), men han mener at, hvis jeg har ferie til gode, betyr ikke det at jeg trenger å avvikle den hos han, da jeg kan avvikle den hos den nye arbeidsgiveren min. Jeg jobber på kontor, og vi har fast lønn her. Vi får feriepenger i juni, men da får vi ikke lønn. I juli, når vi avvikler ferie, får vi lønn for hele måned. Hvis vi avvikler ferie i de andre måneder, så får vi lønn for hele måneder uansett. Nå føler jeg det slik, at hvis jeg ikke avvikler de to ukene, så «taper» jeg pengene mine. Hadde jeg ikke sluttet her og avviklet ferie senere, så hadde jeg fått lønna for de dagene likevel. Nå nekter de begge deler. Jeg har ikke så lyst å lage konflikt her før jeg slutter, men jeg vil gjerne vite hvilke rettigheter jeg har etter loven.

Svar: Det er viktig, både for arbeidstakere og arbeidsgivere, å være klar over at oppsigelsestiden løper fra den første dag i måneden etter at oppsigelsen fant sted, jf. arbeidsmiljøloven § 15–3 (4). Ettersom din oppsigelse ble levert 1. juli skal oppsigelsestiden begynne å løpe fra den første august. Partene kan etter at oppsigelse er levert, enes om en kortere oppsigelsestid. Du og din arbeidsgiver er tydeligvis enige om at oppsigelsestiden starter 1. juli.

Ferieavvikling i oppsigelsestiden reguleres av ferieloven § 8. Ved arbeidstakers oppsigelse fastsettes og avvikles ferien på ordinær måte, jf. §§ 6 og 7. Dersom det etter oppsigelsestidens utløp ikke er tid til å avvikle restferien i løpet av ferieåret, så har arbeidstaker rett til å få restferien avviklet i oppsigelsestiden. Dersom det er tid til å avvikle ferien, så har arbeidstaker ikke krav på at ferien skal tas ut før oppsigelsestiden er utløpt, og din nåværende arbeidsgiver kan kreve at ferien blir avviklet hos din nye arbeidsgiver. Ved overføring av ferie fra det foregående ferieåret, kan det argumenteres med at arbeidsgiver har en særlig forpliktelse til å sørge for at denne ferien blir avviklet før arbeidsforholdet opphører.

Feriepenger beregnes på grunnlag av lønn/arbeidsvederlag som ble utbetalt i opptjeningsåret, jf. ferieloven § 10. Opptjeningsåret vil i dette tilfellet være 2009. Etter § 11 skal feriepenger utbetales i sammenheng med avvikling av ferie. Dersom hele ferien ikke blir avviklet før arbeidstaker avslutter sitt tilsettingsforhold, skal utestående feriepenger utbetales ved siste lønning før fratreden § 11 (3). En ordning som innebærer at feriepengene utbetales i juni og ikke ved avviklingen av ferien, er ikke i henhold til ferieloven, og kan bare avtales gjennom tariffavtale, jf. § 11 (9). Dette er likevel en utbredt praksis. Feriepengene dine ble utbetalt i juni, men du mottok ikke lønn for det arbeid som ble utført denne måneden. Du har krav på lønn for den tiden du har arbeidet. Det må foretas en beregning av hvor mye lønn som er utestående. På bakgrunn av de foreliggende opplysningene i saken, er det grunn til å tro at du har utestående lønn for en uke i 2009 og en uke i 2010.

Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Send mail med ditt spørsmål!

Saken fortsetter under annonsen