Fedrekvote

Publisert: 22. september 2012 kl 11.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Den ene ønsker å fordele fedrekvoten over tre år og ta ut 4 uker hvert år i de neste tre årene samt avvikle ferie, det vil si at han både i 2013, 2014 og 2015 skal avvikle 4 uker ferie samt ta ut 4 uker fedrekvote. Har vi rett til å få disse 4 ukene av fedrekvoten hvert år refundert fra NAV?

Den andre medarbeideren skal søke om 8 uker fra NAV sommeren 2013 for perioden: 08.06 – 06.08. I denne perioden kommer han også til å avvikle 3 uker ferie. Tar han egentlig bare 5 uker fedrekvote? Kan vi få refundert 8 uker fra NAV? Kan han ta 8 uker fedrekvote og ikke ferie dette året? Han tar eventuelt resterende del av fedrekvoten senere.

Svar: I henhold til folketrygdloven § 14- 12 er 60 stønadsdager (12 uker) av stønadsperioden forbeholdt faren (fedrekvote), men loven forplikter ikke far til å ta sin del av permisjonen som sammenhengende heltidspermisjon. Fedrekvoten kan i tillegg fordeles på flere perioder. I en slik situasjon, som du beskriver, hvor den ansatte ønsker å dele opp fedrekvoteperioden er det viktig at det inngås en skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om hvilke tidsperioder fedrekvoten skal avvikles innenfor, og at man får aksept fra NAV-kontoret om utsettelse av perioden.

Dersom far søker om utsettelse av fedrekvoten, må vilkårene for fedrekvote være oppfylt på søknadstidspunktet. Dette innebærer bl.a. at han må ha opptjent rett til foreldrepenger på dette tidspunktet. Når det gjelder hvilken inntekt som skal legges til grunn for fars beregningsgrunnlag, vil utgangspunktet være den inntekten han har når han starter sitt uttak av fedrekvoten. Selv om han velger å ta ut fedrekvoten over ulike perioder, ligger beregningsgrunnlaget fast som ved første gangs utbetaling. Dette gjelder også dersom inntekten har endret seg vesentlig.  Far kan således ikke opptjene seg rett til fedrekvote eller et høyere grunnlag (inntektsøkning) ved å utsette perioden. En utsettelse av perioden innebærer bare en forskyvning av en allerede foreliggende rett.

Som følge av dette vil dere ha rett på refusjon fra NAV inntil 6G, både i 2013, 2014 og 2015. Men refusjonen for alle periodene blir basert på inntekten fra 2013. Inntektsøkninger i 2014 og 2015 får dere ikke refundert.

Videre er det ikke noe hinder, etter gjeldende bestemmelser i folketrygdloven, for at far kan avvikle fedrekvote samtidig som han avvikler ferie. Det innebærer f.eks. at han samtidig som han mottar foreldrepenger for fedrekvote vil kunne motta feriepenger fra arbeidsforholdet. Begrunnelsen for dette er at det ikke foreligger noen hjemmel i kapittel 14 for å avskjære uttak av foreldrepenger samtidig som vedkommende avvikler ferie. 

Så svaret på spørsmålet ditt om dere kan få refundert 8 uker fra NAV er ja, så lenge han har søkt om å avvikle 8 ukers fedrekvote, selv om vedkommende avvikler 3 ukers ferie i samme perioden.

Saken fortsetter under annonsen

Når det gjelder dit spørsmål om far har rett til å ta ut kun 8 uker av fedrekvoten og ikke avvikle ferie, er utgangspunktet i ferieloven § 9 (2) at arbeidsgiver ikke kan legge ferie til permisjonstid hvor det ytes foreldrepenger fra NAV, som f.eks under avvikling av fedrekvoten, uten arbeidstakers samtykke. Arbeidstaker kan derimot alltid kreve å avvikle lovbestemt ferie i løpet av permisjonstid hvor det ytes foreldrepenger fra NAV.

Dersom permisjonstiden faller sammen med allerede fastsatt ferie, kan arbeidstaker kreve utsettelse av de virkedager ferie som er blitt omfattet av permisjonstiden. Slik jeg forstår dette er det allerede fastsatt at han skal avvikle 3 ukers ferie (18 virkedager) i perioden 08. juni til 6. august. Dersom han i 2013 ønsker å utsette denne ferien pga av avvikling av fedrekvoten vil han ha anledning til det. Men han kan da ikke kreve å avvikle den utsatte fastsatte ferien innen utløpet av hovedferieperioden, dvs. inntil 30. september 2013. Ferieloven er likevel ikke i veien for at dere avtaler noe annet på dette punktet.

Dersom han utsetter hovedferien (18 virkedager) på grunn av avvikling av fedrekvote, kan han da ikke nekte å avvikle hovedferien innen ferieårets utløp (ut 2013), siden han ikke har avviklet fedrekvoten i hele hovedferieperioden(1. juni-30. september). Dette betyr at dere kan pålegge han å avvikle 18 virkedager i perioden etter at fedrekvoten avvikles og før 31. desember 2013.

Husk at man også kan inngå en skriftlig avtale om å overføre inntil 2 uker (12 virkedager) ferie til påfølgende år.

Dersom han i slutten av 2013 fortsatt har ikke avviklet ferie som er i strid med ferielovens bestemmelser, overføres den automatisk til neste år. Dette betyr at han vil ha rett til betalt ferie for de resterende dagene fra 2013, i 2014.  

SBDL v/Iuliana Pedersen