syk.jpg

Arbeidstakers plikter under sykemelding

Publisert: 11. oktober 2011 kl 09.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…]  Og er jeg forpliktet til å forklare arbeidsgiver hva slags sykdom jeg lider av?

Svar: For det første plikter du ikke å fortelle arbeidsgiver hva som er den nærmere sykdomsårsaken til sykefraværet. Du må imidlertid opplyse om din funksjonsevne. Det stemmer at også arbeidstaker har visse plikter under sykefraværet. Dette følger både av folketrygdloven og arbeidsmiljøloven.

Blant annet skal arbeidsgiver og arbeidstaker sammen utarbeide en oppfølgingsplan for tilbakeføring til arbeidet i forbindelse med sykdommen. Arbeidet med oppfølgingsplanen skal starte så tidlig som mulig, og den skal være utarbeidet senest når du har vært helt eller delvis borte fra arbeidet i fire uker. Oppfølgningsplanen skal inneholde en vurdering av dine arbeidsoppgaver og arbeidsevne. Videre skal det fremgå hvilke tiltak arbeidsgiver eventuelt kan igangsette og en plan for videre oppfølgning av deg. For deg blir det sentrale at du må opplyse om hva du mener å kunne utføre av arbeidsoppgaver. Som arbeidstaker har du altså plikt både til å medvirke til utarbeidelsen og gjennomføringen av oppfølgningsplanen. Dersom du ikke medvirker på denne måten kan arbeidsgiver bli regnet som fritatt fra sin plikt til å utarbeide oppfølgningsplanen.

Videre vil du som arbeidstaker ha plikt til å delta i et såkalt dialogmøte, som skal avholdes senest innen syv uker etter at du ble helt eller delvis sykmeldt. I dette møtet skal innholdet i oppfølgningsplanen drøftes.

Etter tolv måneders sykefravær kan arbeidsuførheten være saklig grunn til oppsigelse av deg. Ved denne vurderingen vil din medvirkning, jf. ovenfor, kunne være et relevant moment.

SBDL v/adv.flm. Ine Hagen

Saken fortsetter under annonsen
factbox_159
søn 20.02.2022 23:47
Spør om arbeidsrett