175334_deprimer.jpg

Arbeidstakere i ledende eller særlig uavhengig stilling

Publisert: 18. november 2011 kl 22.12
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

 [...] Er det slik at vi må spørre ledelsen om bedriften regner oss å være i "ledende” eller ”særlig selvstendig stilling" for å finne ut om vi omfattes av arbeidstidsreglene eller ikke?
Dersom vi ikke er i ledende/særlig selvstendige stillinger, vil da kontraktene være gyldige med overtid inkludert uten spesifisert overtidsmengde? Hvem definerer hva "noe utvidet arbeidstid" utgjør i mengde?
Dersom vi er i ledende/særlig selvstendige stillinger, vil bedriften da kunne kreve at overtiden vår ikke skal kunne "avspaseres" uten etter avtale med nærmeste overordnet? Eller er et av kravene til ledende stilling at man selv styrer arbeidstiden?

Svar: Arbeidsmiljølovens vernebestemmelser knyttet til arbeidstid i lovens kapittel 10 kan ikke fravikes med mindre det foreligger hjemmel for å unnta arbeidstaker fra bestemmelsene. Bestemmelsene om arbeidstid kan fravikes for arbeidstakere i ledende eller særlig uavhengig stilling, jf. aml. § 10-12 (1) og (2). Arbeidstakere i slike stillinger vil være unntatt begrensningene i forhold til for eksempel arbeidstid, overtid og overtidskompensasjon.

Etter arbeidsmiljøloven § 10-12 (1) kommer reglene om arbeidstid ikke til anvendelse på arbeidstaker i ledende stilling, dog slik at også deres arbeidstidsordning må være forsvarlig. Om hvorvidt stillingen er av ledende art må vurderes ut fra stillingens funksjon, arbeids- og ansvarsområde. Stillingens tittel og lønn kan være momenter ved vurderingen. Terskelen for hva som er å anses som ledende stilling er høy og arbeidstakeren i en slik stilling må i hovedsak utføre administrative og ledende oppgaver dersom unntaksregelen skal komme til anvendelse. Det er likevel ikke slik at det bare er virksomhetens øverste leder som er omfattet. Etter lovens forarbeider kan unntaket omfatte arbeidstakere som har et større ansvar eller som i særlig grad kan treffe selvstendige avgjørelser, og som selv må vurdere og avgjøre behovet for egen arbeidsinnsats, jf. Ot.prp. nr. 41 (1975-76) . Dersom arbeidstakeren er underlagt fast kontroll med hensyn til arbeidstid, vil stillingen mest sannsynlig ikke være en "ledende stilling".

Etter arbeidsmiljøloven § 10-12 (2) kommer arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid heller ikke til anvendelse på arbeidstakere i særlig uavhengig stilling, likevel slik at også deres arbeidstidsordning må være forsvarlig. Også dette er en snever unntaksregel, og det skal mye til før en stilling er å anses som særlig uavhengig etter bestemmelsen. I forarbeidene til loven er det uttalt følgende om hva som er å anses som en særlig uavhengig stilling:

"Unntakene gjelder arbeidstakere som selv prioriterer sine oppgaver, som selv bestemmer hva de skal gjøre, hva som skal delegeres til andre, når arbeidet skal utføres og hvordan arbeidet skal utføres. Det å arbeide i prosjekt er ikke tilstrekkelig."

For at dere skal kunne unntas fra reglene om overtid må dere enten ha ledende eller særlig uavhengige stillinger. I så tilfelle vil dere heller ikke uten videre ha krav på å avspasere overtiden.
Ved at arbeidsavtalene deres er utformet slik at overtid er innbakt i lønnen, forutsetter det at dere har stillinger av ledende eller særlig uavhengig art. Dersom stillingene ikke er av en slik karakter er det ikke anledning til å avtale at overtid ikke skal kompenseres.

Det skal det fremkomme av arbeidsavtalen om en stilling er av en slik karakter at arbeidstidsbestemmelsene ikke kommer til anvendelse. Dersom det ikke gjør det har det formodningen mot seg at stillingen er av en slik karakter. Vi nevner også at arbeidsgiver ikke kan avtale seg bort fra arbeidsmiljølovens verneregler ved å bestemme at stillingene er ledende eller særlig uavhengige, dersom dette ikke er realiteten. Dersom stillingene ikke er av ledende eller uavhengig art så skal dere altså kompenseres for overtid. Arbeidsavtalenes formulering hvor overtid er innbakt i lønnen vil da ikke være gyldige.
SBDL v/adv Eirik Utstumo

Saken fortsetter under annonsen
factbox_159
søn 20.02.2022 23:47
Spør om arbeidsrett