179317_.jpg
Arbeidsmiljøloven slår fast at arbeidsforholdet kan bringes til opphør når arbeidstaker fyller 70 år.

Arbeidsforholdet avsluttes ved fylte 70 år

Publisert: 27. april 2012 kl 15.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] Han har hele veien gjort en bra jobb, men fra ledelsens side er det nå ønskelig å «skifte ham ut» (dette gjelder for så vidt også andre eldre ansatte), til fordel for yngre arbeidssøkende. Dette av hensyn til videre utvikling i bedriften, herunder IT-kunnskap som forventes å være på et bedre nivå hos de yngre.

Kan vi uten videre si ham opp når han fyller 70 år på grunn av alderen, eller må vi som vanlig foreta en alminnelig saklighetsvurdering etter arbeidsmiljøloven?

Svar: Arbeidsmiljøloven § 15-13a slår fast at arbeidsforholdet kan bringes til opphør når arbeidstaker fyller 70 år. Dette innebærer at det ikke er nødvendig med noen saklighetsvurdering fordi alderen i seg selv er tilstrekkelig opphørsgrunn.

Siden det ikke er tale om oppsigelse i alminnelig forstand gjelder det heller ikke regler om drøftingsmøte eller oppsigelsestid.

I stedet for drøftingsmøte skal arbeidsgiver, så langt det er mulig, innkalle arbeidstakeren til en samtale på forhånd. Det stilles ikke krav til samtalens form eller innhold. Unntak gjelder der arbeidstakeren ikke selv ønsker det – i slike tilfeller er det ikke nødvendig med noen slik samtale.

Arbeidstakeren har også uansett rett til et skriftlig varsel om tidspunktet for fratreden. Dette da det ikke gjelder noen oppsigelsesfrist. Et slikt varsel skal gis skriftlig og seks måneder før arbeidstakers fratreden. Fristen begynner å løpe fra første dag i måneden etter at varselet kom frem til arbeidstakeren. Arbeidsgiver kan aldri kreve at arbeidstakeren fratrer før disse seks månedene er gått.

Ved opphør på grunn av oppnådd aldersgrense på 70 år gjelder heller ikke retten til å stå i stilling ved en eventuell tvist etter arbeidsmiljøloven § 15–11.

Saken fortsetter under annonsen

SBDL v/Ine Hagen

factbox_159
søn 20.02.2022 23:47
Spør om arbeidsrett