211799_.jpg

Ansettelsesforhold med tilknytning til flere land

Publisert: 14. september 2012 kl 13.44
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

[…] I henhold til kontrakten vil mitt arbeidssted være ved hovedkontoret i Tyskland, men jeg kan ha hjemmekontor i Norge. Stillingen vil innebære svært mye reisevirksomhet til andre europeiske land. Jeg ønsker å takke ja til stillingen, men er usikker på hvilke konsekvenser dette vil få for mine trygderettigheter. Da jeg ikke har alt for mange år igjen i arbeidslivet er jeg opptatt av å ikke miste mine rettigheter i folketrygden.

Svar: Innledningsvis er det viktig å poengtere at ansettelsesforhold som har tilknytning til flere land reiser en rekke spesielle problemstillinger, ikke bare trygderettslig, men også blant annet skatterettslig og arbeidsrettslig. I slike saker vil det for det første måtte tas stilling til hvilket lands lovgivning som kommer til anvendelse i forhold til det enkelte spørsmål. Ved en eventuell rettssak må det også tas stilling til hvilket lands domstoler søksmål kan reises for, typisk i forbindelse med en arbeidstvist. Det er derfor viktig både for deg og din arbeidsgiver å være klar over disse forholdene.

Når det gjelder ditt spørsmål knyttet til trygderettigheter, så reguleres dette dels av forordning 883/2004 fra EU og dels av nasjonal lovgivning. En forordning er en slags EU-lov. Forordning 883/2004 ble gjort til del av norsk rett med virkning fra 1. juni 2012 og erstattet samtidig en tidligere tilsvarende trygdeforordning (forordning 1408/71). Forordningen fastsetter blant annet regler om hvilket lands nasjonale trygdlovgivning som kommer til anvendelse. Dersom norsk trygdelovgivning skal legges til grunn i ditt tilfelle vil du være medlem av folketrygden som bosatt i Norge, se folketrygdloven § 2-1.

Hovedregelen i forordning 883/2004 er at man skal legge til grunn trygdelovgivningen i det landet man faktisk utfører sitt arbeid. Dersom du for eksempel hadde utført alt arbeid i Norge ville norsk trygdelovgivning således komme til anvendelse. I mange tilfeller vil en slik hovedregel være vanskelig å praktisere, som i ditt tilfelle der du vil utføre arbeid i en rekke europeiske land. Som følge av dette fastsetter forordningen bestemmelser som modifiserer eller gjør unntak fra hovedregelen. En av disse spesialreglene kan være aktuell i ditt tilfelle. Dersom man arbeider i to eller flere land innenfor EØS-området (og Sveits) skal man etter forordningen artikkel 13 nr. 1 bokstav a legge til grunn trygdelovgivningen i bosettingslandet. Forutsetningen for dette er at ”en vesentlig del av arbeidet” utføres i bosettingslandet. Normalt vil det kreves at arbeidet i bosettingslandet utgjør mer enn 25 prosent av den totale arbeidsmengden for at dette utgjør ”en vesentlig del”. Ut i fra de opplysninger du har gitt kan vi ikke ta stilling til om denne bestemmelsen kommer til anvendelse. Det er derfor usikkert om du fortsatt vil opprettholde ditt medlemskap i folketrygden og ha trygderettigheter fra NAV ved å takke ja til den tilbudte stillingen. Dersom du ønsker å få vurdert problemstillingen nærmere kan du ta kontakt med oss.

SBDL v/Thomas Braut Svendsen

Saken fortsetter under annonsen