Lær av din forgjenger
Altfor mange nye sjefer lar være å benytte seg av den møysommelig opparbeidede kunnskapen til sjefen som har hatt jobben før dem. Noen nykommere gjør det helt bevisst fordi de ønsker å starte i lederjobben med blanke ark. De ønsker å bryte med fortiden. Andre nykommer opplever at de skal sette seg inn i så mye nytt at de ikke har tid til å bruke tid også på den slags.
Dét skriver Thomas J. Friel og Robert S. Duboff i artikkelen «The Last Act of A Great CEO» i Harvard Business Review. Å tappe forgjengeren for innsikt, kan imidlertid lette overgangen mellom to sjefer, både for den påtroppende sjefen og for selskapet, mener de to.
Mye å lære
Thomas J. Friel er tidligere styreformann og toppsjef i det globale rekrutteringsselskapet Heidrick & Struggles, nå pensjonist. Robert S. Duboff er toppleder og en av grunnleggerne av konsulentselskapet HawkPartners. De to har intervjuet en rekke avtroppende og påtroppende sjefer, og mener de påtroppende sjefene kan lære mye av den som er på vei ut av sjefskontoret. Herunder:
«Hvilke av de pågående prosessene i selskapet er de viktigste?» «Hvilke kulturelle endringer er det behov for?»
Dette handler ifølge de to artikkelforfatterne ikke om at en tidligere sjef skal fortelle den nye sjefen om planene hans er riktige eller gale. Oftere handler det om å få en pekepinn om hvor ting kan gå galt. Eller som en erfaren toppsjef uttalte skal ha uttalt det: «Den forrige toppsjefen kan fortelle deg hvor bæreveggene er.»
Taper informasjon
Noen sjefer som slutter har mange års fartstid i selskapet. Andre har kanskje loset bedriften gjennom krevende omstillinger eller virkelig fått fart i salget. Herrene Friel og Duboff mener det er vanskelig å tenke seg en rikere kilde til informasjon og råd for den nye toppsjefen, selv på et personlig plan. De mener det går tapt mye informasjon på veien hvis avtroppende og påtroppende sjef ikke setter av tid til noen ærlige, dype diskusjoner.