Kroppsspråk som lederverktøy: Se og bli sett
Du har sannsynligvis opplevd at andre har gjort det, og ganske sikkert også gjort det selv: Du sier én ting, men føler og signaliserer noe helt annet.
- Slik adferd skaper usikkerhet i organisasjoner, og kan gi næring til både bakvaskelser og det vi kaller kos med misnøye, sier Live Bressendorf Lindseth, coach, bedriftsveileder og forfatter av den nye boken «Kroppsspråkets makt».
En av de lederne hun er coach for, er Martin Høiby. som har lang ledererfaring i ulike organisasjoner og styrer. I en artikkel i papirutgaven av Ukeavisen Ledelse forteller Lindseth og Høiby om hvordan kroppsspråk kan benyttes som lederverktøy i hverdagen.
- Mange misforståelser på arbeidsplasser skyldes at folk ikke forstår de signalene andre mennesker sender ut, sier Høiby.
Live Bressendorf Lindseth gir i artikkelen blant annet følgende råd om hva man kan se etter for å forstå maktforhold og allianser i en gruppe:
Følg blikkene
Hvilken person rundt bordet får flest blikk? Denne personen er ofte den formelle eller uformelle lederen.
Se holdningsekkoene
Folk som er på lag, liker hverandre og beundrer hverandre synkroniserer gjerne kroppsspråket sitt.
Legg merke til føttene
Knær og føtter vender gjerne i retning den personen folk liker og ønsker å prate med.
I artikkelen, som stod på trykk i Ukeavisen Ledelse nr. 1 2010, gir Lindseth flere råd om hvordan hver og en av oss kan jobbe med eget kroppsspråk. Hun forteller også om hva det er som gjør at folk som er flinke til å påvirke andre faktisk lykkes.
Kjøp artikkelen ved å følge instruksjonene nedenfor.