Kritisk til øyetrening
– Er det komplisert stoff som du ønsker å forstå og reflektere over, er det lurt å lese saktere enn hvis du bare skal skanne igjennom en dokumentbunke for å få en idé om hva innholdet er. Dette er sunn fornuft, sier Monica Melby-Lervåg, professor ved Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo.
Når det gjelder lesetips som handler øyetrening og utvidelse av lesesynsfelt, er hun langt mer skeptisk.
Kritisk til øyetrening
– Det er lite forskningsmessig støtte for at det hjelper å trene øyebevegelser. Det samme gjelder øvelser for å utvide lesesynsfeltet. Jeg ville ikke brukt tid og penger på å gå på kurs for å lære dette, sier Melby-Lervåg, som viser til at synstrening ikke har dokumentert effekt på dysleksi. Heller ikke voksne med dyslektiske vansker har særlig stor nytte av slike øvelser, mener professoren.
– For en vanlig leser er øyebevegelser noe som skjer automatisk. Det samme gjelder å lese ord som bilder. Vi avkoder ord når vi møter nye ord, men vanlige voksne vil i vanlig lesing avkode ord helt automatisk. Det er lite å hente på å trene spesielt på dette.
Ikke noe hokus pokus
– Hva kan en voksen med vanlige leseferdigheter gjøre for å lese raskere?
– Det er ikke noe hokus pokus. Det handler om ting som å stenge avbrytelser som Internett ute og konsentrere seg, særlig hvis du skal lese stoff du tror er tørt og kjedelig.
– Blir man en bedre leser av å lese mye?
– Vi vet at gode, voksne lesere ofte er aktive lesere. Det vil si at de leser mye. Det er imidlertid et tak her, og jeg vil tro at mange ledere allerede leser veldig mye. Jeg tenker at det viktigste tipset til ledere er at de tenker igjennom hva slags tekst det er de har foran seg. Hva vil de med teksten? Når de har svart på det, kan de velge en fornuftig lesestrategi.
Les også Bli en mer effektiv leser