Bygg samarbeidende team
Det er ikke uvanlig at team settes sammen i full fart for å løse et prekært problem. Eksperter settes på jobben. Ofte i store team som samarbeider virtuelt, og ofte skal det kommuniseres over store avstander.
Da Lynda Gratton, professor i ledelse ved London Business School, og Tamara J. Erickson, leder for forsknings- og utdanningsdelen til BSG Alliance, forsket på team i 15 multinasjonale selskaper fant de imidlertid et paradoks:
Antallet store, virtuelle, team bestående av folk med høy utdanning og ulik bakgrunn øker i takt med antallet utfordrende prosjekter. Samtidig er det imidlertid slik at de samme fire faktorene - størrelse, mangfold, høyt utdanningsnivå og virtuell deltagelse - gjør det vanskelig å få til samarbeid i team.
Forskerne undersøkte i alt 55 team, og over 100 enkeltfaktorer, og identifiserte til slutt åtte faktorer som viste seg å ha betydning for komplekse teams evner til å lykkes med samarbeid.
En av de tingene de fant ut, var at det er viktig å plukke teamledere som har evne til å være både oppgave- og relasjonsorienterte. Ofte vil det fungere best med oppgaveorientert ledelse i starten av prosjektet, for så å skifte over til mer relasjonsorientert lederskap når arbeidet er i gang. Mangler teamlederne en av disse egenskapene, eller fleksibiliteten til å skifte fokus ved behov, går det utover teamets langsiktige resultater, konkluderer forskerne.
Les om forskningen og de åtte samarbeidsfaktorene i Ukeavisen Ledelse nr. 18, 2008, eller kjøp artikkelen her: