104166_mann_pa_.jpg

Bli en mer miljøvennlig sjef

Publisert: 4. juni 2007 kl 10.08
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.24

Månedskort på buss, tog eller trikk som frynsegode. Miljøvennlige gaver til ansatte og ved representasjon. Tosidige utskrifter. Kildesortering. Dette er noen av de tiltakene svenske HR Society foreslår for ledere som vil jobbe med miljø uten å gå miljøsjefen i næringen. Den svenske organisasjonen har utarbeidet en hel smørbrødliste med miljøtiltak (se listen til høyre). Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag i Norge, bifaller tipsene.

- Det vi selv har gjort, og som vi oppfordrer andre til å gjøre, er å sette disse tingene i system. Ellers risikerer man at arbeidet faller sammen når ildsjelene som holder i prosjektene i gang, slutter. Det finnes ISO-sertifiseringer, men disse kan være tunge å sette i gang for små og mellomstore bedrifter. Vi anbefaler derfor Miljøtårn-sertifisering, hvor kravene er tilpasset den enkelte bransje, sier Granaas til Ukeavisen Ledelse.

Grønn hverdag

Grønn Hverdag jobber for at hver enkelt av oss skal velge mer miljø­vennlige løsninger i dagliglivet. Organisasjonen jobber gjennom 15 store frivillige organisasjoner, herunder Den Norske Turistforening, Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité, Den norske kirke, Norske Boligbyggelags Landsforbund og OIKOS - Økologisk Landslag. I tillegg deltar 49 000 husholdninger på eget initiativ.

- Vi rasler ikke med lenkene, sier lederen i Grønn Hverdag. I stedet konsentrerer de seg om å spre kunnskap og inspirere helt vanlige forbrukere til å ta miljøvennlige valg.

- Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Og når alle gjør litt, monner det, mener Tone Granaas.

- Er bedriftsledere interesserte i denne typen tips og informasjon?

Saken fortsetter under annonsen

- Vi får mange henvendelser fra bedrifter, først og fremst fra offentlige organisasjoner, som begynner å bli veldig flinke. Og de private kommer også i større grad på banen nå. All oppmerksomheten rundt klimaet gjør at flere bedrifter er blitt interesserte i for å innføre ulike miljøordninger.

Fridager som gave

Når det gjelder konkrete tiltak i hverdagen, har Granaas flere tips på lager enn det den svenske listen kan by på.

- Noe av det som kan monne på en arbeidsplass, er energisparing - både hva angår oppvarming, varmt vann og lys. Skru ned termostaten et hakk eller to. Fyll oppvaskmaskinen før dere vasker opp. Har dere dusj på jobben, installer sparedusj, råder hun. Når det gjelder papir, kan man i tillegg til å spare på papiret, velge miljøvennlige alternativer, herunder Svanemerket papir.

I sin egen hverdag som daglig leder har Granaas valgt flere alterna­tive løsninger. Julegaven til de ansatte i fjor var eksempelvis et gavekort som var tilknyttet et treplantingsprosjekt. Hun legger også til rette for at de ansatte skal kunne reise miljøvennlig i og til jobben. Eksempelvis får de ansatte fire kroner per syklet kilometer i sykkelgodtgjørelse i arbeidstiden. Hvis noen flyr når de skal på tjenestereise, skal det betales klimaavgift.

- Når det gjelder gaver, kan man tenke utradisjonelt. Man må ikke gi ting. Tenk tid. Tenk opplevelser. Selv pleier jeg som daglig leder ofte å belønne folk med fridager.

Dette er kun et utdrag av artikkelen som var trykket i sin helhet i Ukeavisen Ledelse nummer 21. For å kjøpe denne utgaven, gå til www.buyandread.com

Saken fortsetter under annonsen