Bli en mer effektiv leser
Vi leser på papir og vi leser på skjerm. Vi leser mye, men rekker kanskje ikke over alt vi burde lest likevel. Dermed er det kanskje ikke så rart at det er har oppstått et marked for lesekurs, ikke bare for studenter, men også for bedrifter og politikere.
Leif-Runar Forsth og Terje Kato Stangeland, som begge hadde jobbet med undervisning og lederutvikling, ga i 2001 ut boken ”Hurtiglesing. Superlesing. Fotolesing”. De utviklet også kurs. Stangeland har forlatt konsulentbransjen, og Leif-Runar Forsth jobber nå om dagen mest med kreativitet og lederutvikling. Lesekursene lever imidlertid fortsatt, og Forsth anslår at de i årenes løp har kurset et sted mellom tusen og to tusen ledere, og fem ganger så mange medarbeidere.
Flere måter å lese på
Leif-Runar Forsth mener at det største leseproblemet rundt om på arbeidsplassene er at de fleste leser all tekst på én eller noen få måter.
- Noe bør du lese grundig, andre ting holder det at du leser mer overfladisk, sier Forsth.
På kursene de holder er noe av målet å øke folks lesehastighet. Han forteller at deltagere kan doble, eller til og med fire-femdoble lesehastigheten sin.
- Går ikke økt lesehastighet utover forståelsen av det du leser?
- Opp til en hastighet på rundt tusen ord i minuttet kan hjernen oppfatte mer, og ikke mindre. Grunnen er at når vi leser saktere, så får hjernen tid til å tenke på andre ting. Men vi sier ikke det at folk ikke skal lese sakte. Vi sier at du skal lese sakte når du har behov for det, for eksempel når du skal reflektere over det stoffet du leser, sier Forsth.
Skjerm og papir
- Er det forskjell på om man leser fra skjerm eller papir?
- Hovedteknikkene er de samme. Skrifttypene i trykte bøker og aviser er noe lettere å lese, men en fordel med skjerm er at du kan regulere en del ting, som bredde og skriftstørrelse. Du kan klikke deg gjennom et dokument. Det finnes også egne programmer hvor du kan ta inn tekst på måter som gjør at den blir mer lettlest.
Tipsene
På hjemmesiden hurtiglesing.no har kurs- og konsulentselskapet Ipo, som drives av Leif-Runar Forsth, lagt ut mange tips om lesing, med dertilhørende oppgaver. Noen av rådene finner du til høyre på denne siden.
Forsth anbefaler at du starter med å se an hva slags tekst det er og velge deg en lesestrategi. Eventuelt en kombinasjon av flere strategier. Tanken er du velger teknikk alt etter hva som er formålet med lesingen. Alt må ikke leses like grundig.
For øvrig er konsulentens fire viktigste lesetips som følger: Lær deg å bevege øyet riktigere, press opp lesehastigheten, øk lesesynsfeltet, se ord som bilder (les ord som hele ord istedenfor å stave dem).
Fagfolk uenige
Det finnes ulike faglige retninger innenfor pedagogikk og leseopplæring. Monica Melby-Lervåg, professor i spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo, er blant dem som er kritiske til effekten av trening av øyebevegelser og utvidelse av lesefelt (se egen artikkel). Forsth, som selv har forskningsbakgrunn fra andre felt, opplyser på sin side at han og medforfatter Terje Kato Stangeland skrev boken om hurtiglesing med basis i eksisterende faglitteratur og forskning om lesing.
- Vi har dessuten gjort våre egne undersøkelser. Vi trente eksempelvis elever i videregående skole i lesing etter prinsippene i boken. Alle oppnådde økt lesehastighet. Etter seks måneder uten trening hadde lesehastigheten deres gått noe ned, men fremdeles viste målingene at elevenes lesehastighet var nesten doblet sammenlignet med utgangspunktet. Forståelsen av stoffet hadde økt.
Les også Kritisk til øyetrening
Denne artikkelen sto på trykk i papirutgaven av Ukeavisen Ledelse 7. september 2012. I papiravisen har vi hver uke et lederverktøy med konkrete tips for deg som er leder, enten du jobber i privat eller offentlig sektor. Hvis du ikke allerede er abonent på papiravisen kan du prøve den gratis i fire uker ved å sende sms LEDELSE til 2012. Vil du se hvordan avisen ser ut i pdf kan du kjøpe en utgave her.