138259015_2_270.jpg

Løse konflikter?

Publisert: 27. juni 2007 kl 10.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.22
Størst konfliktpotensial er det i sosialt innrettede yrker, i organisasjoner der det er uklarhet rundt mål, rollefordeling, ressurser og hvor arbeidsmiljøet dessuten preges av stress og nedskjæringer. Det hevder konfliktforsker Thomas Jordan ved Göteborgs universitet i et intervju med HR Society.

Det som lett kan skje når tempoet er høyt, hvilket er temmelig vanlig på mange arbeidsplasser, er at hverdagslige uenigheter vokser og blir til konflikter. Dette skjer fordi ingen har tid til å løse problemene raskt, når og der de oppstår.

Å forsøke å løse en konflikt, er kanskje ikke det man gleder seg mest til som leder, men det finnes ulike teknikker for den slags. Her er imidlertid syv av tips fra konfliktforsker Thomas Jordan:

1. Spør deg selv: Hva er det du ikke vet? Hver og en har sin versjon av hva som er viktig og hvorfor. Ha som utgangspunkt når du går inn i konfliktsituasjonen at det handler om å få bedre forståelse.

2. Skill mellom problem og person. Ikke vær forutinntatt. Husk at det alltid finnes en grunn til at mennesker agerer på en bestemt måte.

3. Vær tydelig, direkte og konkret i kommunikasjonen. Etterlys det samme hos motparten.

4. Hold kontakten med motparten. Brutt kontakt fører i de fleste tilfeller til en opptrapping av konflikten.

Saken fortsetter under annonsen

5. Forsøk å kartlegge de behov og interesser som ligger bak de konkrete standpunktene. Tolk anklager, bebreidelser, negativt omdømme etc som lite heldige forsøk fra motpartens side på å uttrykke sine følelser.

6. Gjør det lettere for motparten å være konstruktiv. Ikke vekk forsvarsreaksjoner gjennom bebreidelser, anklager, kritikk eller negativ omtale.

7. Øv deg på å se konflikten utenfra. Test ditt eget bilde av hendelsesforløpet gjennom å snakke med upartiske personer.