Foto
Kaleidico / Unsplash

– Vi satt og trommet på indianertrommer i dagevis

Publisert: 17. januar 2019 kl 10.27
Oppdatert: 23. januar 2019 kl 10.52

Gjennom å arrangere digitale innovasjonsøkter vekker Volvo Cars liv i medarbeiderne innovasjonskraft, skriver nettstedet Entrepreneur. Her er alle invitert, og alle innspill tas vare på. Et åpent sinn er en forutsetning for at den gode oppfinnelsen skal kunne komme på bordet.

– Vårt fokus ligger på å sparke i gang kreativiteten, og på å få folk til å dele idéene sine, sier Charlotta Ahlberg, Corporate Innovation Manager i Volvo Cars, til nettstedet.

Her hjemme lekes også idéene frem. Sjur Dagestad er professor emeritus og partner i innovasjonsselskapet Innoco AS. Han var den første vinneren av Reodor-prisen, og er kjent både for sine innovasjoner, sin foredragsvirksomhet og som forfatter av innovasjonsbøker.

Foto
Innovasjonsekspert Sjur Dagestad er partner i Innoco AS. Foto: Bård Andersson.

Han jobber for at Innoco skal være Norges fremste miljø innen praktisk innovasjon. I over 13 år har mer enn 2000 personer gått gjennom kurskverna, der de har fått prosjektbasert veiledning. Læringen skal kun skje gjennom handling, via kundestyrte prosjekter.

Dagestad har tidligere sagt til Dagens Perspektiv at halvparten av folk med mastergrad i innovasjon ikke er i stand til å skape en eneste arbeidsplass. For at innovasjonen skal få betydning for folk, og at arbeidsplasser skal kunne bli skapt, kreves det håndverk, innsikt, at man satser penger, prøving og feiling, risiko, prosjektstyring og ledelse, mener han.

Havnet i stua til Zappa-bandmedlem

Saken fortsetter under annonsen

På 1990-tallet ble Dagestad sittende fast i Paris under en streik. Med seg hadde han en bok om innovasjonsjamming, skrevet av John Kao, som tidligere har spilt piano i bandet til Frank Zappa. Boken var inspirerende, og noen år senere – i 2004 – befant Dagestad seg i middagsstua til Kao.

– Etter å ha blitt såpass inspirert av boka var dette en spesiell opplevelse. På kontoret sitt hadde Kao dessuten rigget opp til full bandbesetning. Det var ikke et vanlig forretningskontor, sier Dagestad.

For å lage arenaer, der man leker seg frem til løsninger, er det viktig å isolere tid. Man må sørge for å sette av tilstrekkelig tid til å løse en eller flere konkrete oppgaver.

– Ofte blir det først oppgaver av typen «heldigvis tok vi tak i dette nå». Men slik jamming minner veldig om de gode, gamle workshopene. Dette gjelder også for eksempel Google Sprint, som er en fem dagers prosess som går ut på å utforske, prototype og teste et konsept eller en idé, sier han.

Det viktigste er ikke hva man kaller prosessen, men at man setter av nok tid til å «jamme», mener Dagestad, som har vært med på mange slike prosesser – som både har vært planlagte og improviserte:

– Da den gamle konsernsjefen i Mjøskraft, Jan Helge Nordby, sluttet etter at selskapet ble kjøpt opp av Eidsiva, ble jeg invitert med på en hyttetur. Jeg spurte ham hva hensikten med turen var, men det kunne han ikke svare konkret på. Men han ville ha med personer han kunne diskutere med. Vi satt og trommet på indianertrommer, blåste flammer, diskuterte muligheter og skrøt og løy i dagevis. Ingen var sikre på om trommingen hjalp, men for Nordby var det viktig at alle var positive til å gjøre det. Resultatet av det som skulle være en helgetur, ble tre helgers kreativt arbeid og etablering av fire selskaper. Lek med erfaringer og idéer kan være svært produktivt, smiler han.

Fysiske i grupper

Saken fortsetter under annonsen

Dagestad, som har undervist i kreativitet på NTNU, forteller at folk blir helt satt ut av kreative oppgaver etter rundt to minutter, dersom de må jobbe med oppgaven alene. I grupper orker vi å være kreative noe lengre, og strekker oss i snitt til en halvtime, før idétørken setter inn.

– Men når jeg lar en gruppe være fysiske holder kreativiteten i mer enn to timer. Det er dette som minner om «jamming», sier han.

Han påpeker at enkelte firmaer brander disse prosessene, og at de godt kunne vært kalt noe annet. Det gjør de for å signalisere en viss modus og en type aktivitet.

– Kreativitet er en åpen tilstand. Når folk vet at de skal «jamme», sier de ofte til seg selv at de skal være kreative. Det kan bidra til å øke yteevnen. Samtidig er det vanskelig å være original her. Det kan fort bli «same shit, new wrapping», bermerker han.

Han legger til at prosesser som Google Sprint er en låst workshop, siden prosessen følger en felles Google-mal som skal generere mest mulig business.

 

Lederverktøy

Slik «jammer» du frem innovasjoner:

Ha tålmodighet:

  • Å utvikle en innovasjonsevne er både ressurs- og tidkrevende
  • Ikke undervurder arbeidet som må til for å lykkes
  • Behold fokus på det du vil utrette, så vil du finne ny energi når det føles tungt og motløst

Formuler kortsiktige og langsiktige mål:

  • Det kan for eksempel handle om å skape nye kontaktflater innen bedriften, nye kanaler for idéutvikling eller å gjennomføre frokostseminarer med hensikt å diskutere innovasjonsrelaterte utfordringer og nye måter å jobbe på

Involver medarbeidere før, under og etter innovasjonsjam:

  • Medarbeiderne kan involveres i formuleringen av en problemstilling, gjennom å velge ut nye idéer og i gjennomføringen av idéene
  • Ikke begrens deres involvering til bare å skape nye idéer

Formuler en strategi for å ta hånd om ulike typer idéer:

  • Visse idéer kan tas opp direkte av den etablerte organisasjonen
  • Andre krever mer ressurser for å kunne utvikles
  • Tenk på hvordan dere tar hånd om ulike idéer
  • Idéer som ikke passer inn fordi de vender seg mot en ny kundegruppe krever andre typer ressurser eller helt nye kompetanser for å kunne realiseres

Utvikle en strategi for å sikre at du utforsker nye problemstillinger:

  • Det er lett å ende opp med å diskutere kjente problemstillinger, som resultater av idéer som er lette å realisere
  • For å fornye en bedrift kreves det at dere våger å utforske nye problemstillinger som kan stimulere at det skapes ny kunnskap

Kilder: Anne Elerud / Entrepreneur

Saken fortsetter under annonsen