Spetalen kritiserer impotent regelverk

Publisert: 16. mars 2012 kl 09.36
Oppdatert: 16. mars 2012 kl 09.20

Kommentaren kommer etter at en ansatt i Goldman Sachs har gått ut og sagt at han sluttet i selskapet fordi selskapet prioriterer sin egen inntjening fremfor sine egne kunder. Men det gjør alle, sier Stray Spetalen, og de gjør det fordi politikerne gir dem lov til det.

Problemet, mener han, er at meglerhusene har anledning til å drive egenhandel med verdipapirer i tillegg til at de handler på vegne av kunder. Dermed kommer de ofte i interessekonflikter med hensyn til om det er deres egne eller kundenes interesser som er viktigst.

-Men det kan vi ikke kritisere dem for. De gjør selvsagt det de kan for å tjene penger. Det man må kritisere er et regelverk som gjør denne adferden lovlig, sier han til Finansavisen.

-En ansatt i et meglerhus må eie en aksje i et år før han kan selge den. Grunnen er at han skal passe på kundens lommebok, ikke sin egen. Men meglerhuset selv behøver ikke eie aksjen et sekund engang. Det burde heller vært omvendt. En megler har intet voldsomt apparat rundt seg, men det har et meglerhus., og dermed er det fritt fram for den sterkeste parten å skru sine kunder så godt han bare kan, sier Spetalen.

Saken fortsetter under annonsen