Småkonger en fare for Statoil

Publisert: 19. januar 2012 kl 09.34
Oppdatert: 19. januar 2012 kl 09.19

«Uformelle nettverk og små kongedømmer har noen klare effekter på hvordan man kommuniserer og hvordan posisjoner fordeles i organisasjonen. Dersom man er for tydelig og kritisk kan det få negative konsekvenser for den enkelte. Samtidig gjør det at andre er forsiktige med hva man sier», siterer Dagen Næringsliv fra rapporten. Konsernsjef Helge Klund og den øvrige toppledelsen har ikke i tilstrekkelig grad klart å binde den reelle makten til formelle lederposisjoner, mener forskerne.

Mange ansatte på lavere nivåer er rett og slett redde for å bli omplassert til lite attraktive uriasposter hvis de kommer med for mange innvendinger, og en del av de ansatte forskerne kontaktet var også redde for å snakke til dem anonymt om denne type problemstillinger.

Forskerne konkluderer blant annet at Statoil som organisasjon ikke hadde klart å lære av utblåsningen på Snorre i 2004, en hendelse som hadde sterke likhetstrekk med Gullfaks-episoden. Statoil mangler blant annet systemer for å ta imot bekymringsmeldinger, og det fremgår at flere indikasjoner underveis i prosessen på Gullfaks viste at noe var galt. Disse ble imidlertid ignorert av den lokale ledelsen.

Saken fortsetter under annonsen