Veien åpen for «bitte-Lilletun»

Publisert: 28. oktober 2010 kl 08.52
Oppdatert: 28. oktober 2010 kl 08.47

– Det er i alle fall mange i partiet som håper det vil gå slik, sier KrF-veteranen som i 2008 beskrev partiets historie i boka «Tru og Makt». Han sammenligner Hareide med den avholdte KrF-profilen Jon Lilletun som døde for fire år siden.

– Han har jo blitt kalt «bitte-Lilletun», og det er jo visse likheter dem imellom. Hareide har en humoristisk væremåte og har lett for å le. Han er sentrumsorientert, slik Jon også var, sier Solhjell til NTB.

Partihistorikeren viser til at Hareide står Kjell Magne Bondevik nær, og sier han vil være en tydeligere sentrumspolitiker enn Dagfinn Høybråten har framstått som.

– Dagfinn har vel følt forventningene om å hindre mer avskalling og ta vare på kjernevelgerne. Han har trøstet dem som orienterer seg mot høyre, i større grad enn jeg forventer at Hareide vil gjøre, sier Solhjell.

Peker på Hareide

KrFs første nestleder Dagrun Eriksen gjorde det onsdag klart at hun ikke er aktuell som Høybråtens etterfølger. Det samme sa stortingsrepresentant Hans Olav Syversen i helgen.

Dermed er Knut Arild Hareide den eneste seriøse lederkandidaten i Kristelig Folkeparti, men han vil ikke tone flagg før valgkomiteen tar kontakt i desember.

Saken fortsetter under annonsen

– Det riktige er at prosessen går sin gang, sier Hareide, som ikke vil spekulere på om andre lederkandidater enn ham selv vil dukke opp på landsmøtet til våren.

Samtidig som hun trakk sitt kandidatur, pekte Dagrun Eriksen på Hareide som ny KrF-leder. Hun mener den tidligere miljøvernministeren og Schibsted-direktøren vil være i stand til å samle partiet.

– Jeg tror han har det som skal til for å begeistre og løfte partiet. Det trenger vi nå, understreker hun.

Eriksen utelukker ikke at hun vil ønske å fortsette som nestleder, men holder fast ved at det var riktig å si hva hun ønsket når hun først hadde bestemt seg.

– En avklaring vil gjøre det lettere å få en god og ryddig debatt om lederspørsmålet, sier hun.

– Støtten fra Dagrun Eriksen teller veldig sterkt, sier Hareide selv.

Ingen utfordrere

Saken fortsetter under annonsen

Kåre Olav Solhjell tror det er klokt av Hareide å ikke ta for gitt at han blir valgt til ny leder.

– Det er ingen massiv oppslutning om Hareide, og flere fylkesledere vil se seg om etter andre kandidater, sier han.

– Men Hareide er i realiteten et opplagt valg, og det vil overraske meg stort om han ikke blir ny leder. Det er ingen andre aktuelle kandidater som har den samme erfaringen som ham, sier Solhjell.

Han tror partiet vil lete etter nestledere i stortingsgruppa, men utelukker ikke at Inger Lise Hansen fortsetter som andre nestleder selv om hun ikke møter på Stortinget.

Bekymringen fra mer konservative krefter i partiet, som føler de ikke vil bli representert i partiledelsen når Høybråten forsvinner, tar Solhjell på alvor.

– Det er nok rett at det ikke finnes noen Kåre Kristiansen i stortingsgruppa, men på den annen side så har jo de kristenkonservative og mer høyreorienterte hatt arenaen en stund, sier han. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen