– Nå skal vi diskutere de konkrete endringene i arbeidsmiljøloven, og da vil SV og fagbevegelsen være pådrivere for en klarere lovfesting, sier SVs Karin Andersen.

SV vil skjerpe Aps heltidsplan

Publisert: 30. mars 2011 kl 08.47
Oppdatert: 30. mars 2011 kl 08.38

– Statsministeren blir ikke pikenes Jens med dette dokumentet, men det er en veldig god start, sier Thorkildsen til NTB.

– Arbeiderpartiet anerkjenner nå at det må lovendringer til. Dermed har vi fått et gjennomslag i en sak som er veldig viktig for mange, ikke minst alle kvinnene som jobber ufrivillig deltid i omsorgssektoren, sier Andersen.

SV-landsmøtet vedtok i helgen at retten til heltid skal lovfestes, en gammel kampsak for fagbevegelsen. Ap går ikke like langt, men et bredt sammensatt partiutvalg la mandag fram en tipunktsplan som ble godt mottatt av LO.

– Nå skal vi diskutere de konkrete endringene i arbeidsmiljøloven, og da vil SV og fagbevegelsen være pådrivere for en klarere lovfesting. Men alle monner drar, og vi er veldig optimistiske akkurat nå, sier Andersen.

– Vil koste

Hun understreker at det vil koste penger å få bukt med ufrivillig deltid, og varsler allerede nå at det blir kamp innad i regjeringen om konkrete punkter i Ap-planen, hvis den da ikke blir skjerpet under partiets landsmøte i april.

– Jeg registrerer at det er ulike tolkninger av dokumentet, og det er ikke måte på hvor kreative arbeidsgiverne kan være når det gjelder å utnytte hull i lovverket. Så vi har en jobb å gjøre med å tette disse hullene, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

SV-profilene vil spisse forslaget om å øke stillingsbrøken til deltidsansatte som over flere år har jobbet mer enn stillingen tilsier. Ap ønsker at denne rettigheten skal tre i kraft etter fire års ansettelse, men det er ifølge SV altfor lang tid.

SV vil også ha på plass et mertidstillegg, som innebærer at deltidsansatte skal ha overtidsbetalt for timer de jobber utover egen stillingsbrøk. Et annet angrepspunkt er unntaksbestemmelsen i arbeidsmiljølovens paragraf 14.3.

Bestemmelsen sier at deltidsansatte skal gis forrang ved nyansettelser, forutsatt at dette ikke er til vesentlig ulempe for bedriften, men Ap går foreløpig ikke inn for å fjerne denne, slik LO, SV og også Unio krever.

– Fjerning av arbeidsgivers vetorett er helt nødvendig for å skape en reell fortrinnsrett til hel stilling, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Skeptisk

På arbeidsgiversiden har mange vært skeptiske til lovfesting av heltid. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) medgir at regjeringen har kryssende hensyn å ta.

– Vi må ikke ødelegge for dem som ønsker å jobbe deltid. Dessuten skal lovverket også gjelde for private bedrifter, der det kan være andre hensyn å ta enn i det offentlige. Det er blant annet helt umulig å innføre en generell rett til heltid for alle i deltidsjobb, sa Stoltenberg til NTB mandag.

Saken fortsetter under annonsen

Han la til at deltidsstillingene er en avgjørende forutsetning for å få flere over på graderte sykmeldinger. Det gjelder også for uføre og pensjonister som ønsker å jobbe litt ved siden av trygdeytelsene.

– Tro oss, dette vil løse seg, sier Inga Marte Thorkildsen.

Vil ha midlertidige ansettelser

Venstre vil på sin side endre arbeidsmiljøloven og gjøre det enklere med midlertidige ansettelser over kort tid.

– Problemet med midlertidig ansettelser er at folk blir gående slik i lang tid. Folk får ikke prøvd seg i arbeidslivet for å vise hva de kan, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Hun mener at en lovendring i tråd med Venstres forslag vil gjøre det enklere å komme inn i arbeidslivet for dem som i dag står utenfor. (©NTB)