Reduserer EU-forskningen
Årsaken er høye egenandeler og manglende statlig finansiering.
Det er stikk i strid med hva forskningsminister Tora Aasland ønsker seg, slår Dagsavisen fast. Avisen bruker Nofima som eksempel på hvordan de norske instituttene nå reagerer.
– Vi ønsker å ha en offensiv EU-strategi fordi det er viktig å være med internasjonalt for å holde følge med de beste. Men vi har ikke råd til å fortsette å være veldig aktive med dagens rammebetingelser, sier kommunikasjonsdirektør Stein-Gunnar Bondevik til avisen.
Alle som får penger fra EUs rammeprogrammer må stille med en egenandel på minst 25 prosent. Norske universiteter og høyskoler får deretter et tilskudd fra staten på 180 prosent av det de får fra EU. Forskningsinstituttene får derimot bare 16 prosent, og går med underskudd dersom de ikke får midler på andre måter. Derfor lar mange være å søke midler.
Norge betaler 9 milliarder kroner per år for å være med på EUs rammeprogrammer for forskning og det er et politisk mål at mest mulig av dette skal gå tilbake i form av støtte til norske institutter og læresteder.