Landsmøtevedtak kan ikke frata regjeringen ansvaret
Høybråten er enig med flertallet på Arbeiderpartiets landsmøte i sak, men understreker at det ikke er Aps landsmøte som avgjør viktige nasjonale spørsmål for Norge. Han sier at et landsmøte ikke kan forutse alle konsekvensene ved å si nei til direktivet.
– Dette forutsetter en prosess som følger av prosedyrene i EØS-avtalen. Å ta i bruk reservasjonsretten må være siste utvei, sier Høybråten, som er en sterk tilhenger av EØS-avtalen, til NTB.
Han mener postdirektivet berører kjernen i EØS-avtalen og at det kan få alvorlige konsekvenser dersom Norge ikke implementerer avtalen.
– I verste fall kan det sette deler av avtalen ut av spill. Regjeringen har en stor jobb å gjøre for å komme best mulig ut av denne situasjonen, sier Høybråten.
– Kan få alvorlige konsekvenser
Høyres leder Erna Solberg er heller ikke i tvil om at landsmøtevedtaket kan få alvorlige konsekvenser for hele EØS-avtalen fordi postdirektivet handler om sentrale elementer som fri flyt av tjenester.
– Vi krever at regjeringen raskest mulig redegjør for Stortinget om hvilke konsekvenser det vil kunne få for EØS-avtalen og hva kostnadene vil bli dersom Norge reserverer seg mot direktivet, sier Solberg.
Hun mener det er vanskelig å forutse hva konsekvensene vil bli dersom reservasjonsretten tas i bruk, utover at det da er sannsynlig at Posten vil bli stengt ute fra markedene i de landene som implementerer direktivet.
– Til beste for landet
I Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er man derimot ikke i tvil om at regjeringen er bundet av vedtaket fra helgens landsmøte.
Sp-leder Liv Signe Navarsete bruker distriktspolitiske argumenter når hun sier nei til direktivet. Hun slår fast at innføring av direktivet ville blitt en spesielt vanskelig sak, ikke minst distriktspolitisk.
– Bruk av reservasjonsretten er den sikreste og mest langsiktige løsningen for å sikre lik porto og like posttjenester til beste for folk og næringsliv i hele landet, sier hun. (©NTB)