Høyre lanserte plan for fritt behandlingsvalg
Høyre vil at enkeltpersoner skal få større rett til å velge behandling, og at ideelle aktører skal få styrket sin rolle.
– Det blir en av grunnsteinene i en ny og helhetlig politikk for mer mangfold og valgfrihet. Vi mener det er en selvfølgelig rett å kunne velge hvem som skal utføre viktige velferdstjenester, som behandling i helsevesenet, sa Høyre-leder Erna Solberg i sin tale til partiets felleskonferanse.
Partilederen presenterte fire tiltak for å innføre fritt behandlingsvalg. Blant annet skal folk fritt kunne velge mellom offentlige, private og ideelle velferdstjenester.
Allianse
Høyre vil ha en allianse for velferd mellom det offentlige og de ideelle institusjonene for å sikre de ideelle organisasjonenes selvstendighet. Partiet ønsker også endringer i dagens anbudsregime. I tillegg varslet Solberg at Høyre vil åpne det hun kalte kvalitetsportaler på nett hvor brukerne kan undersøke ventetider, kvalitet og annet hos de forskjellige godkjente institusjonene for fritt behandlingsvalg.
– Portal finnes
Helsepolitisk talsmann i Sosialistisk Venstreparti (SV), Geir-Ketil Hansen, mener høyresiden bruker argumenter som ikke henger sammen når de jobber for å «kommersialisere vårt felles helsevesen».
Hansen mener at debatten om helsetjenester har sluttet å være en debatt om det som er viktigst og endt med å være en debatt om det er et offentlig eller kommersielt sykehus som skal behandle. Han mener Høyres forslag vil utarme det offentlige helsevesenet i stedet for å bygge ut der vi trenger mer kapasitet.
Hansen viser også til at det allerede finnes et eget nettsted, fritt sykehusvalg.no, der man kan finne ventetider, kvalitet og andre opplysninger.
– Store forskjeller
Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) kaller planen en dramatisk omlegging av helsevesenet som skaper store forskjeller, både geografisk og sosialt. Hun mener Høyre nå går mye lenger enn tidligere når det gjelder å åpne for private aktører.
– Jeg ønsker ikke et system som skaper engstelse hos folk. Det å kunne velge er kanskje greit hvis du skal skifte et kne, men ikke når du skal gjennom en komplisert operasjon, for eksempel en transplantasjon, sier hun til NTB.
I et mer privatisert helsevesen vil gjerne de enkle behandlingene foregå hos de private aktørene, mens det mer kompliserte må foregå i offentlige sykehus.
– Dermed får vi også problemer med opplæring av helsepersonell. Det vil dessuten kunne true lokalsykehusene, sier Strøm-Erichsen. (©NTB)