Underslag og utroskap er de vanligste typene økonomisk kriminalitet norske virksomheter utsettes for, viser den ferske rapporten Global Economic Crime Survey 2011 fra PwC.

Utsatt for økonomisk kriminalitet

Publisert: 30. november 2011 kl 09.43
Oppdatert: 30. november 2011 kl 08.43

Omfanget av økonomisk kriminalitet i Norge er like stort som i andre land. Ingen land eller bransjer er skjermet, og nå er også datakriminalitet allestedsnærværende. Det viser den ferske rapporten Global Economic Crime Survey 2011 fra PwC.

Nesten 4000 virksomheter fra 78 land er spurt om økonomisk kriminalitet, og 67 av disse virksomhetene er fra Norge. Blant de norske bedriftene er det knappe 30 prosent som rapporterer at de er blitt utsatt for økonomisk kriminalitet det siste året.

– Det er sannsynlig at næringslivet i Norge utsettes for like mye kriminalitet som gjennomsnittet i resten av verden, som i år er på 34 prosent, sier Helge Kvamme, partner og nasjonal leder for gransking i PwC, i en pressemelding.

Underslag og utroskap vanligst

Virksomhetene utsettes for mange typer økonomisk kriminalitet, men underslag og utroskap er det vanligste.

Blant virksomheter som har vært utsatt for økonomisk kriminalitet, har 6 av 10 norske bedrifter oppdaget underslag og/eller utroskap mot 7 av 10 globalt. Hvitvasking oppgis av annenhver bedrift, regnskapsjuks og cyberkriminalitet av hver fjerde og korrupsjon av hver sjette.

– Et interessant funn fra undersøkelsen, som vi også har sett tendenser til tidligere, er at virksomhetene som har opplevd hendelser, melder om mange. 4 av 10 hadde erfart fra en til ti saker og flere rapporterer mellom 100 og 1000 hendelser. Dette er over gjennomsnittet globalt, sier Kvamme.

Saken fortsetter under annonsen

Økende datakriminalitet

I årets undersøkelse er det stilt oppfølgningsspørsmål knyttet til cyberkriminalitet, forstått som datainnbrudd, dataangrep for å sette viktige mål og aktiviteter ut av funksjon, samt forfalsking og salg av kredittkortnumre og personopplysninger/identiteter. I Norge forekommer cyberkriminalitet like ofte som regnskapssvindel.

Nesten 40 prosent av virksomhetene tror det er sannsynlig at det vil skje cyberkriminalitet i løpet av de neste 12 månedene. Både norske og internasjonale virksomheter peker spesielt på Hong Kong/Kina og Russland som opphavsland for cyberkriminalitet.