Stein Erik Hagen slår fast at Telenors styreleder Harald Nordvik ville fått sparken hvis han hadde gått imot en majoritetseier i et privateid selskap.

– Nordvik ville fått sparken

Publisert: 16. januar 2012 kl 09.34
Oppdatert: 16. januar 2012 kl 09.24

Hagen sier til VG at hvis styreleder og et flertall i et styre hadde nektet å rette seg etter et ønske fra et flertall av eierne i et privateid selskap, ville de normalt blitt fjernet fra sine verv. Nordvik gjennomførte salget av TV2-aksjene mot et uttrykkelig ønske fra næringsminister Trond Giske, som i kraft av sin stilling representerer statens 54 prosent eierskap i Telenor.

Problemet i denne sammenhengen var at eieren ikke var enig med seg selv sier Hagen, og viser til at næringsministeren og statsministeren åpenbart hadde ulike syn. Han understreker at han kommenterer forholdet mellom Nordvik og Giske, og ikke hvorvidt selve salget er riktig eller galt.

En annen sak er at politikere som eiere kan komme til å ta andre hensyn enn det rent bedriftsøkonomiske. En styreleder i en bedrift skal i utgangspunktet bare tenke på bedriftens beste.

– Som styreleder eller styremedlem skal man ta vare på sin integritet, og det er modig og flott at man sier ifra til eier når man samtidig er klar over at det kan bety at man i neste øyeblikk kan bli valgt bort, sier Standal til avisen.

Dagbladet skriver samtidig at SV-leder Kristin Halvorsen hadde bedt Giske forberede et notat om salget til et møte i regjeringens underutvalg, hvor de rødgrønnes tre partiledere sitter. Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Nararsete støttet begge Giskes ønske om å finne en norsk kjøper til den halvdelen av TV2 som danske Egmont nå får kjøpe.

Saken fortsetter under annonsen