anonym.jpg

Lederjobbene ingen ville ha

Publisert: 10. oktober 2011 kl 09.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

NAV og NSB er to organisasjoner som har fått mye kjeft i offentligheten. Så stod da toppsjefene heller ikke i kø for å søke på topplederjobbene i disse to virksomhetene da disse ble ledige. Til slutt lot imidlertid Joakim Lystad seg overtale til å ta ansvaret i NAV, mens Geir Isaksen til slutt sa ja til NSB.

Dagens Næringsliv har stilt spørsmål ved hva det er som kjennetegner menneskene som tar lederoppgaver de færreste andre vil ha. Ledelsesforsker Jan Ketil Arnulf mener at det handler om at noen ledere har et større behov for utfordringer enn andre. Han viser imidlertid til at enhver lederrolle krever at det er rom for ledelse. Får du ikke det, hjelper det ikke hvor dyktig du er.

– Både NAV og NSB er så knyttet opp mot statlige føringer at jeg vanskelig kan se at det rommer er tilstede, sier Arnulf til Dagens Næringsliv.

Hva får så ledere til å ta slike "umulige" jobber? Arnulf mener at ledere kan miste realitetsoppfatningen, men minner også om at ledere som tar jobber med så store omdømmeutfordringer også tar en risiko med hensyn til egen lederkarriere. Dermed tror han at ledere som tar på seg slike oppgaver stort sett har et genuint ønske om å bidra i samfunnet.

Verken Lystad eller Isaksen ser på seg selv som annerledes enn andre ledere, men begge sier til Dagens Næringsliv at de brukte lang på å overveie jobbtilbudet.

Saken fortsetter under annonsen