businessfolk_p_.jpg

Vinnerkultur

Publisert: 26. oktober 2011 kl 09.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

A.P. Møller – Mærsk, Novo Nordisk, ISS, Lego og Jysk er fem danske selskaper som er blitt fremhevet av forumet ”Den danske ledelseskanon” fordi de har gjort det godt over tid.

Ingen av selskapene har imidlertid selv funnet opp det produktet de har gjort suksess med. Det handler mer om en genial måte å bruke andres oppfinnelser på, altså ledelse, skriver Mikael R. Lindholm, direktør for Innovation Inside i magasinet ledelseidag.dk.

De fem omtalte bedriftene befinner seg i vidt forskjellige bransjer, men har følgende fellestrekk:

1. Ideen
Et bemerkelsesverdig fellestrekk er at ingen av bedriftene bygger på selvstendige oppfinnelser. Alle bygger på utvikling av ideer andre har fått. Byggeklosser i plast i forskjellige farger, er det eksempelvis ikke Lego som har funnet opp, men en britisk psykolog ved navn Hilary Page Fisher. Dét skjedde i 30-årene. 20 år sendere satte Lego byggeklosseleken i system, slik at barna kunne bygge sine egne univers.

2. Kompetanse
Bedriftene har en sterk arbeidskultur tuftet på kompetanse. De har en tro på, og tillit til, at det enkelte menneske kan gjøre en avgjørende forskjell.

3. Verdier
Kompetanse er ikke nødvendigvis nok i seg selv. Kompetansen må ha en retning, og felles for de fem danske bedriftene er at de er bygget på sterke verdier som viser vei for handling eller holdningsskapende arbeidsregler til bruk i hverdagen, skriver ledelseidag. Bedriftene har et felles språk og felles forståelse for hvordan man jobber i nettopp denne virksomheten. Dette letter samarbeidet fram mot ett felles mål. Dette er bedrifter som praktiserte verdibasert ledelse lenge før det ble et begrep innen lederskap. Verdiene i bedriftene er ikke like, men ett fellestrekk er at de praktiserer frihet under ansvar.

4. Personen
En ting er å skape forutsetninger for suksess, noe annet er det å realisere den. I de fem bedriftene er det tydelig at toppsjefen kan utgjøre en utslagsgivende forskjell på hvordan forutsetningene slår ut, konstaterer Lindholm. Topplederens evne til å tenke utradisjonelt, se muligheter, tørre å satse på mulighetene, samt evnen til å mobilisere vilje og begeistring til å forfølge målet med stor arbeidsinnsats, er et fellestrekk ved enkeltpersoner som har ledet bedriftene.

Saken fortsetter under annonsen

5. Eierskapet
Et annet fellestrekk Lindholm trekker fram, er at eierskapet i alle de fem bedriftene er konsentrert på få hender. Noen bedrifter er familieeide, som Jysk og Lego, andre er eid av fond. Konsentrert eierskap gjør at bedriftene har mulighet til å ha et langsiktig perspektiv på virksomhetens utvikling. Ledelsen får på sin side mulighet til å jobbe med tiltak som gir gevinst på sikt.

6. Stafetten
De beste bedriftene gjør det godt over tid, hvilket betyr at stafettpinnen overrekkes fra en leder til en annen, fra en generasjon til en annen. Alle bedriftene har vært igjennom en stafett, men måten de har gjennomført det på varierer. Noen har gjort det på elegant vis, andre har snublet såpass kraftig at virksomheten har stått i fare.

Mikael R. Lindholm skriver i konklusjonen sin at fellestrekkene ved disse bedriftene i stor grad handler om å ha en arbeidskultur som preges av et menneskesyn og verdier som skiller seg fra måten ledelse og samarbeid foregår på i mange andre steder i verden. Lindholm mener at dansk, og skandinavisk, arbeidskultur er en styrke. Det er en vinnerkultur.