Vil synes
To store flatskjermer dominerer den ene veggen i den hvitmalte resepsjonen hos Microsoft Norge på Lysaker. På den ene spiller Paul McCartney og John Lennon intenst gitar i en animert versjon av The Betales laget for Microsofts spillkonsoll xBox 360. Over den andre skjermen ruller det et naturtro kampspill. Ungene til Microsoft Norges nye toppsjef, Hege Skryseth, begynte da også å drømme så snart de fikk vite om mammas nye jobb. Guttene på 11 og 13 så for seg store muligheter.
- De tenkte seg at de skulle ha sommerjobb her og være med å teste spill, smiler Hege Skryseth, og forteller at ungene er klare for å være med mor på jobb så snart anledningen byr seg.
- Vi har et eget spillerom her, med avanserte kjørekonsoller.
Headhuntet tilbake
Hun var administrerende direktør i Geodata, og satt i bilen da hodejeger Jens Petter Heyerdahl ringte henne. Han kunne først ikke fortelle henne hvilken stilling og hvilket selskap det gjaldt, men dét han sa, var: «Dette er en stilling som vil være spennende for deg.» Prosessen gikk sin gang, og Skryseth forteller at det ble litt latter da hun fikk vite at dette handlet om hennes gamle arbeidsgiver Microsoft.
- Jeg måtte tenke litt på tilbudet da jeg fikk det, men tanken modnet raskt. Og jeg kjente jo Klaus - sjefen for Microsoft Vest-Europa, som jeg rapporterte til før.
Skryseth tiltrådte 7. desember i 2009, og ble med dét leder for 250 ansatte og leverandør til store deler av norsk næringsliv. «Sjefskontoret» hennes er så moderne at det ikke er noe kontor, men et skrivebord i hjørnet på enden av en lang, åpen landskapsrekke med arbeidsplasser. Veske og ytterjakke ligger på en stol ved veggen.
I løpet av de første månedene har hun rukket å ha rundt ti møter om dagen for å gjøre seg bedre kjent med medarbeidere og forretningsområder. Hun har også rukket å møte 800 andre Microsoft-ledere fra hele verden på en samling i Seattle. Hun ble riktignok sittende «askefast» i USA, men kom seg hjem via Canada sammen med en gjeng norske lydteknikere som hadde chartret et fly.
- Jeg kastet meg i en taxi og kom meg til en flyplass i Chicago. Der sto det et gammelt fly, som ryktene sa tidligere var brukt til fangetransport til Guantánamo.
Det viktigste på dette tidspunktet var da heller ikke komfort, men å rekke hjem til de over 600 gjestene hun og resten av ledelsen hadde invitert til Microsoft Norges 20-årsjubileum. Og dét rakk hun.
- Det ble veldig hyggelig, smiler Skryseth.
Programmereren
Det er ingen selvfølge at en toppsjef har sin faglige bakgrunn fra selskapets bransje. Hege Skryseth har imidlertid gått gradene i IT-bransjen. Hun fikk sin første PC i 1987; en Acer med 20 megabyte harddisk. Siden lærte hun seg å programmere på et HP3000-anlegg på Norges Informasjonstekniske Høgskole (NITH).
De var mange jenter som studerte informasjonsteknologi, men de fleste av dem har valgt andre retninger senere, registrerer Skryseth, som i senere år har veiledet IT-jenter som ønsker å bli ledere via kvinnenettverket Od@.
- Skal du bli toppleder, bør du ha hatt forretningsansvar. Skal vi få flere kvinnelige ledere, må jenter inn i salgsjobber med resultatansvar.
- Sier du det til de unge jentene?
- Ja. For min egen del har jeg ikke hatt noen bevisst karriereplan, men jeg har søkt de mulighetene jeg har sett komme, og har alltid syntes at salg og markedsføring har vært morsomt. Det handler også ganske mye om å si ja. Om å våge å utfordre seg selv og strekke seg litt, sier Skryseth, som i Microsoft-sammenheng kan glede seg over å ikke være eneste kvinnelige toppsjef.
- Kvinneandelen blant lederne i Microsoft er ganske høy. I vår region, Vest-Europa, er fire av tolv toppledere kvinner.
Utålmodig
Som leder er hun resultatorientert, og opptatt av at også medarbeiderne skal føle at de jobber mot tydelige mål. Hun forteller at hun liker å engasjere seg i både folk og fag, og at hun er «relativt endringsorientert».
- Hva synes medarbeiderne om alt dette engasjementet ditt?
- Noen trives godt med det. Andre føler at de blir pirket i hvis de alltid blir bedt om forbedringer. Jeg forsøker imidlertid å være meg bevisst disse tingene. Jeg forsøker å forstå hvordan ting jeg sier kan bli mottatt.
- Hvor kan du selv forbedre deg?
- Jeg kan bli mer tålmodig, kommer det kontant.
- Jeg har fått noen tilbakemeldinger på at jeg kan bli for utålmodig, og at dét kan virke stressende for medarbeidere som blir utsatt for det.
Hun har opp gjennom årene for øvrig lært seg at hun som leder må være tydelig nok, særlig overfor uerfarne medarbeidere.
- Jeg gir stor grad av frihet, og opplevde av og til som fersk leder at medarbeidere med lite jobberfaring ikke leverte det de skulle. Jeg forsto ikke hvorfor det ikke skjedd noe, men innså etter hvert at det ikke var nok å gi dem retning og mål når de ikke visste hvordan de skulle gjøre tingene. Lærdommen av dette var at jeg begynte å spørre medarbeidere om hvilke tre ting de mente var viktigst å få til for å nå målet.
Rådga amerikansk toppleder
Det er mange år siden Microsoft-ledelsen oppdaget at Hege Skryseth hadde talent for ledelse. Hun ble til og med plukket ut til å delta i et internt topplederprogram, men hoppet i 2004 av for å bli sjef for Geodata, et selskap som jobber med geografiske informasjonssystemer.
- Jeg hadde lyst til å prøve lederskap fra ende til ende, fra strategi til gjennomføring, forteller Skryseth.
Geodata distribuerer programvare fra amerikanske ESRI, en av markedslederne på det internasjonale markedet for geografisk programvare. Dette skulle føre til at Hege Skryseth etter hvert ble rådgiver for ESRI-gründer og toppleder Jack Dangermond.
- Hvorfor ønsket den amerikanske gründeren en rådgiver fra lille Norge?
- Jeg ble godt kjent med Jack, og jobbet også med strategi sammen med ledergruppen hans. Bakgrunnen var at Geodata var den femte største distributøren av programvaren deres, og at de så at vi hadde skapt resultater ved å gå fra produkt- til brukerorientering. Istedenfor å fortelle om detaljer i programvaren, fortalte vi kundene om verdien av programvareløsningene, eksempelvis om hvordan en entreprenør kunne bruke programvaren til å styre servicepersonalet sitt. Bakgrunnen min fra Microsoft spilte også inn. Jeg kunne bidra med å vurdere ringvirkninger av strategiske beslutninger.
- Hva lærte du av å jobbe sammen med Dangermond?
- Når du får jobbe med ledere på det nivået, møter du svært direkte tale. Han er veldig analytisk, og stiller grundige spørsmål. Dét er en god måte å få struktur på egne tanker og ideer på.
Offentlig person
Microsoft Norge er et større og bredere selskap enn Geodata, hvilket allerede har medført at Skryseth har deltatt i direktesendte TV-sendinger, for senere å finne seg selv intervjuet og avbildet i lørdagsbilaget til VG.
- Dette er en mer offentlig rolle, hvilket gjør at jeg blir en mer offentlig person.
- Hva tenker du om det?
- For meg personlig er det ikke viktig å være en offentlig person, men jeg tenker at det gir muligheter for selskapet. Jeg mener det er viktig at et selskap som Microsoft Norge har en synlig toppleder. Vi er så store at vi på mange måter representerer en hel bransje, og min ambisjon er at både Microsoft og IT-bransjen skal bli mer synlig i samfunnsdebatten. Vi har produkter som kan gi store muligheter på flere samfunnsområder, ikke minst i fornyelsen av offentlig sektor.
- Du har lagt ut bilde og e-postadresse på Microsofts hjemmesider med oppfordringen «mail direktøren». Drukner du i e-post nå?
- Vet ikke. Dette er en helt ny tjeneste.
- Skal du svare selv?
- Ja, det er meningen det. Jeg mener det er utrolig viktig å få direkte tilbakemelding fra kundene.
Selgende sjef
Skryseth planlegger å bruke samme fremgangsmåte i Microsoft som hun gjorde i Geodata. Målet er ikke å selge tekniske detaljer, men å selge løsninger som har verdi for brukerne.
Hun peker ivrig på en liten boks på bordet på møterommet hos Microsoft, mens hun forteller om hvordan rimelige videokonferanseløsninger kan endre måten vi jobber på. En av de store utfordringene for Microsoft og bransjen i årene som kommer, er for øvrig å forstå og utvikle kommunikasjon via sosiale medier, samt den jussen som følger i kjølvannet.
En annen stor mulighet ligger i nettskyen, eller «cloud computing», hvor data og programmer befinner seg på eksterne servere istedenfor på brukernes egne maskiner. Selgeren i Skryseth er nå på gli, og hun snakker varmt om alle driftsfordelene for brukerne.
- Hva blir de største utfordringene internt i Microsoft?
- Å se menneskene og jobbe enda mer strukturert med talentutvikling. Det er min oppgave å sørge for at lederne i Microsoft er opptatt av dette. Vi må få formidlet en forståelse av hvor spennende denne bransjen er. Jeg tror mange jobbsøkere ikke forstår hvilke muligheter de kan få her.
Tenke hele tanker
Som ny leder har hun mye å tenke på, og av og til trenger Hege Skryseth å komme seg bort. Bort fra en lederhverdag full av avbrytelser.
- Jeg har i utgangspunktet en rolle der jobben er å løpe fra et møte til et annet, men innimellom har jeg behov for å analysere og fordype meg i ting. Jeg må ha rom til å tenke noen hele tanker.
Hun smiler.
- Jeg tok en MBA for et par år siden, og når jeg tok med meg bøkene på hytta fikk jeg tenkt hele tanker. Å få analysert ting på et dypere nivå på den måten, gir en luksusfølelse. I hverdagen prøver jeg imidlertid ukentlig å få tid til å absorbere det som skjer og sette retningen fremover. Nå, i en innledende fase av lederskapet, er det viktigere enn noen gang.