istock_00000228.jpg
Ledere som er eksperter på bedriftens kjerneområde gjør det bedre enn ledere med generell bakgrunn. Dermed bør en som er utdannet lege gjøre det godt som sykehusleder.

Vil ha flere ekspert-ledere

Publisert: 8. august 2012 kl 09.30
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Forskere fra London's Cass Business School og University of Sheffield har studert resultater fra 60 år med Formel 1-løp. Funnene viser at team der lederne startet sine karrierer som sjåfører eller mekanikere har vunnet dobbelt så mange løp som de teamene som ble ledet av profesjonelle ledere eller ingeniører med universitetsgrad.

Denne mekanismen gjelder imidlertid ikke bare for billøp, sier Dr. Amanda Goodall fra Cass Business School til Management Issues. Hun viser til at ledere som selv er eksperter på virksomhetens kjerneområde blir gode ledere fordi de sitter med en dyp, innarbeidet teknisk ekspertise som hjelper dem til å utarbeide taktikker og strategier som virker.

Et annet argument for å velge ekspertledere, er at ansatte kan ha mer tillit til ledere som selv har jobbet på gulvet.

Goodall mener altså at det er en fordel hvis toppsjefen i et konsulentselskap selv har vært en utmerket konsulent, at leger bør lede sykehus og at sjefer for bilselskaper bør være ingeniører.

Forskeren viser til at stadig flere selskaper i løpet av de siste tre tiårene har ansatt ledere med generell lederkompetanse. Hun mener pendelen nå har svingt for langt, og etterlyser flere ledere som i sin tid startet som eksperter på kjernevirksomheten i egen organisasjon.

I artikkelen i Management Issues presenteres Goodalls argumenter for ekspertledere, basert på forskning, men ingen argumenter imot.

I denne typen debatter er det imidlertid minst to ståsteder. Et vanlig argument imot ekspetledere er at briljante fagfolk ikke nødvendigvis er like briljante når de blir forfremmet inn i stillinger der de skal lede mennesker og virksomheter.

Saken fortsetter under annonsen