Vanskelig å lede fagfolk
De ansatte vil fjerne ledelsen, av ulike grunner. På BI er det opprør mot rektor Tom Colbjørnsens lederstil, som beskrives som gammeldags og aggressiv og ikke i tråd med hva fagpersonene på skolen anser som god ledelse.
Colbjørnsen har selv sammenlignet det å foreta endringer ved en akademisk institusjon med å måtte flytte en kirkegård. Han mener det har blitt for vanskelig å få gjennomført viktige endringer og å ta upopulære avgjørelser.
Delte meninger
Bladet Kapital har snakket med flere næringslivsaktører, som ikke er unisont enige om oppskriften for god ledelse i denne situasjonen.
Harald Stokkeland, leder i Stokkeland International Consulting , har tidligere uttalt til Ukeavisen Ledelse at det er utfordrende å lede «Einsteiner» enn andre.
Hodejeger Lars Esholdt i Esholdt Executive Search støtter Stokkeland, og sier til Kapital at man må være både Gud og Jesus på samme tid for å lede høykompetansebedrifter.
Baard Storsveen, hodejeger i 79's Executive Search & Advisory, støtter de andre ekspertene i at det er vanskelig å lede en høykompetansebedrift. Likevel ser han på situasjonen som en fordel:
– En leder som fatter beslutninger alene på bakgrunn av en bestilling fra styret, eller ut fra eget hode, er ingen god leder. Ofte blir beslutningene bedre dersom flere hoder er involvert. Jeg vil kalle medbestemmelseskravet fra organisasjonen en motmakt. Dersom en leder i for stor grad gjennomfører et sololøp, vil motmakten vokse og til slutt bli overveldende. Om man forbereder seg godt og involverer og informerer de ansatte fra første stund, vil motmakten fremstå som en medmakt. Da kan man lykkes som leder i virksomheter som dette, sier han til Kapital.