138365937_0925b.jpg
Vi kan oppsøke en kunstopplevelse for opplevelsens skyld, men slik kan det være på jobben også. Vi tiltrekkes av situasjoner hvor vi får utforske med åpent sinn. Vi kan være nysgjerrige, og bli så motivert av det vi driver med at vi glemmer tid og sted.

Utnytt godfølelsen

Publisert: 6. august 2009 kl 09.54
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Du skrur opp lyden. Lytter til musikken. Du lar deg fange. Det er noe ved teksten, eller melodien. Eller begge deler. Muligens er det den drivende rytmen som fanger deg denne gangen. Det samme kan skje når du ser en god fotballkamp; du forsvinner inn i opplevelsen. Du står der på tribunen og glemmer tid og sted. Du fascineres av spillet, taklingene, brente sjanser og noen susere av noen mål. I pur jubel hører du deg selv brøle når laget ditt scorer.

Nå er det lite sannsynlig at dans og ropende jubel skal bli gjengs i arbeidslivet, men en gruppe europeiske akademikere mener likevel at arbeidslivet har mye å lære av det man vet om estetiske opplevelser. Arbeidslivsforskerne kaller det estetisk motivasjon.

Overvurderer lønn

William Brochs-Haukedal, psykolog og professor ved Norges Handelshøyskole, har fulgt forskningen rundt estetisk motivasjon. Han mener den har mye for seg.

- At mennesker jobber for å få noe igjen for det, i form av bonuser, innsatsstyrt lønn, ros og ris, er en form for ytre motivasjon som alltid vil være der. Problemet er at arbeidsgiverne legger for stor vekt på denne ytre motivasjonen. Mennesker i arbeid vil aldri være 100 prosent styrt av ytre belønninger. I det postindustrielle arbeidslivet vil dessuten veldig mange av oss ha en jobb som forutsetter at vi har et indre lokomotiv, sier NHH-professoren.

Arbeidslivet bør i større grad utnytte menneskers indre motivasjon, mener Haukedal. Treffer man her, gir det gevinst i form av bedre livskvalitet for arbeidstakerne, men det kan også slå positivt ut på bunnlinjen. Estetisk motivasjon, som er en del av den indre motivasjonen, kan eksempelvis bidra både til økt nyskaping og økt verdiskaping i kunnskapsbaserte yrker.

Nysgjerrige erkjennelser

Saken fortsetter under annonsen

Men hva er nå egentlig estetisk motivasjon? Er det meningen at ledere nå skal få arbeidet til å bli en kunstopplevelse for de ansatte?

William Brochs-Haukedal forteller at en vanlig måte å forklare indre motivasjon på, er at en person selv har bestemt arbeidsoppgaven sin. Samtidig føler han eller hun mestring. Ifølge professoren forklarer dette noe av den indre motivasjonen vi er utstyrt med, men ikke alt. Teoriene om estetisk motivasjon bidrar til å fylle ut bildet.

- Nysgjerrighet er en viktig del av vår indre motivasjon, sier han, og viser til at vi mennesker ikke er så rasjonelle som vi liker å tro.

Estetiske opplevelser er ikke noe vi oppsøker først og fremst fordi det er nyttig for oss. Vi kan oppsøke en opplevelse for opplevelsens skyld. Vi oppsøker situasjoner hvor vi sanser og utforsker med åpent sinn. Glemmer tid og sted. Det er flere måter å skaffe seg kunnskap på, blant annet gjennom erkjennelse. Én form for erkjennelse er basert på sanseinntrykk, og denne behandles i estetisk teori.

- Dette er overførbart til arbeidslivet, sier Haukedal, som mener vi trenger flere estetiske opplevelser på jobben. Opplevelser vi ikke først og fremst oppsøker for nyttens skyld, men fordi vi er åpne og nysgjerrige.

Dette er kun et utdrag av artikkelen. Les mer om estetiske opplevelser på fredag i papiravisen eller du kan kjøpe den som pdf her.