trine_skei_gran.jpg
Oppslutningen om Venstre øker. Partileder Trine Skei Grande sammenligner utviklingen med det som har skjedd i Høyre.

Tror ikke på magi

Publisert: 20. mai 2011 kl 08.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

 – Jeg har klokkertro på beinhardt, systematisk arbeid. Den som tror at politikk er magi, har ikke skjønt det, fastslår Trine Skei Grande, parlamentarisk leder og partileder i Venstre.

Etter valgnederlaget i 2009 satt partiet tilbake som Stortingets desidert minste parti, med bare to representanter og syv ansatte på «tinget». Kristelig Folkeparti har, som nest minste stortingsparti, til sammenligning «hele» 10 stortingsrepresentanter og 16 ansatte.

Venstre har imidlertid like mange saker å ta stilling til som andre partier og like høye bunker med sakspapirer å forholde seg til. Resultatet er at arbeidsdagene blir mange og lange.

– Hvor mange arbeidstimer har du i løpet av en dag?

– Vanligvis 12-14 timer, og det er sjelden helgene er annerledes.

Trine Skei Grande smiler imidlertid likevel, og gir inntrykk av å være ved godt mot når hun tar imot til intervju på sitt lille kontor helt innerst i en av stortingskorridorene.

Deler kontor

Saken fortsetter under annonsen

«Sitt» kontor er for øvrig en sannhet med modifikasjoner. I Venstre bor de trangt, og partileder Skei Grande deler for tiden kontor med rådgiver Anne Solsvik.

To enkle skrivebord står oppmarsjert langs langveggen på det smale kontoret. Skei Grande har vindusplassen, og på veggen over skrivebordet hennes henger det en oppslagstavle overfylt av fargerike bilder av venner og familie. Ved det andre skrivebordet sitter Solsvik og jobber foran PCen sin. Og med unntak av et par gjestestoler og en hylle, er det i grunnen ikke plass til så mye mer her inne. Det er tidlig formiddag da vi møtes til intervju, og Skei Grande er akkurat kommet fra Stortingets trimrom. Ferdig med en treningsøkt som Solsvik hadde plottet inn i sjefens timeplan.

– Man gjør da som man får beskjed om, flirer Trine Skei Grande.

Anne Solsvik kommenterer ikke kommentaren. Hun jobber bare videre.

Rovdrift

Partilederen er ikke alene om å henge i stroppen i Venstre.

– Vi driver rovdrift på alle, innrømmer Skei Grande.

Saken fortsetter under annonsen

 – Vi krever mye mer av våre ansatte enn det gjøres i en vanlig jobb. Vi gir en del frihet, men krever mye tilbake. Vi krever for eksempel at folk stiller i helga.

Det er et faktum at de fleste som driver med politikk på vegne av Venstre gjør det utenom vanlig arbeidstid. Dermed må også mye av partiaktiviteten skje når andre folk har fri. Drivkraften for partilederen er at det skal komme en dag hvor alt blir bedre. 

– Vi venter på neste Stortingsvalg. Da skal vi bli store igjen.

– Hvordan henter du energien til alt sammen?

– Jeg føler at jeg har energi nok. Motivasjonen er sakene og politikken. Vi skal få Venstre tilbake i maktposisjon. Vi skal jobbe for miljø, kunnskap og småbedriftene. Jeg får også mye energi i møter med folk. Ute på bedriftsbesøk og skolebesøk.

Arbeidsjernet Borghild

Lars Sponheim trakk seg som leder etter valgnederlaget i 2009. Trine Skei Grande sier hun forstod at Sponhem kom til å gå av før han selv kom til valglokalet for å fortelle det.

Saken fortsetter under annonsen

– Hva tenkte du?

– Jeg begynte å tenke på hvem vi ville bli i stortingsgruppa. Jeg tenkte at jeg og Borghild (den andre stortingsrepresentanten, red.anm) måtte snakke sammen.

– Tenkte du at du kom til å bli leder?

– Innerst inne begynte jeg å innse at det var en jobb jeg måtte ta, men jeg var glad for at det var lenge til landsmøtet.  

– Hvordan har dette første året som leder vært?

– Omtrent som forventet, vil jeg si. Jeg jobbet såpass nært sammen med Lars i så mange år at jeg visste noe om hva jeg gikk til. Jeg har også vært en av to stykker i en stortingsgruppe tidligere, så jeg vet noe om hvordan det er også.

Sponheim ønsket at Trine Skei Grande skulle overta som leder da han selv gikk av. Hun tok imidlertid betenkningstid, og sier at hun gikk noen runder med seg selv.

Saken fortsetter under annonsen

– Partiet måtte få muligheten til å si hvem de ville ha, og jeg måtte føle at de ville ha meg. Dette er tross alt en ekstremøvelse, og det ligger mye motivasjon i å vite at man er ønsket.

Hun mente at hun kunne utgjøre en forskjell for Venstre. Dessuten hadde hun tid til å drive politikk slik hun gjør det nå. Hun har verken «kaill» eller «unga».

– Æ har bærre to katta.

Kattene klarer seg, og igjen kommer hun tilbake til Borghild.

– Jeg visste jeg fikk jobbe med folk jeg hadde øverst på ønskelista, og Borghild er et arbeidsjern. Jeg sitter ikke alene her. 

Dette er et utdrag. Les hele saken i PDF-format.

 

Saken fortsetter under annonsen

 

 

 

factbox_139
søn 20.02.2022 23:47
Trine Skei Grande (41)