Spillereglene er i stadig endring, og for å forberede virksomheten på fremtiden må man forstå disse endringene.

Spilleregler for fremtidens sjefer

Publisert: 31. oktober 2013 kl 10.13
Oppdatert: 31. oktober 2013 kl 15.08

– Spillereglene for selskapenes virksomhet er i endring. Ledere som fortsetter etter de gamle reglene vil snart bli spilt ut over sidelinjen, skriver Thomas Malnight, professor i strategi og bedriftsledelse ved business-skolen IMD, Tracey Keys, leder for Strategy Dynamics Global SA og Kees van der Graaf, tidligere medlem av Unilevers ledelse, i et notat som DN.no har fått tilgang til.

Det handler om å kaste alle rammer og tenke utenfor boksen:

– Grensene mellom bransjer og selskaper og forskjellene på kolleger og konkurrenter er i ferd med å viskes ut. Rene forretningsforbindelser erstattes med kompliserte og sammenvevde økosystemer, forklarer trioen.

For å forberede virksomheten på fremtiden, må man forstå disse endringene i spillereglene. Ledere må ta hensyn til fem hovedområder:

  • Konkurrenter. Konkurransen er ikke lenger begrenset til andre selskaper som ser ut som, opptrer som og tenker som deg. Nå foregår kampen på tvers av bransjene.
  • Tilvekstmarkeder. Kampen om geografiske markeder med høy tilvekst skjer ikke bare mellom selskaper. Det er også en strid mellom ulike tankemåter, med bakgrunn i forskjellige forretningsmodeller og økonomiske systemer.
  • Forbrukere. Selskapene snakker om å eie forbrukerne, men i mellomtiden er det forbrukerne selv som tilegner seg makt, innflytelse og valgfrihet.
  • Samfunn. Samfunnets forventninger til selskapene er i endring. Selskapene må bidra positivt til samfunnet hvis de vil ha "tillatelse" til å drive virksomhet.
  • Kompetanse. Kompetente medarbeidere ønsker mer enn en lønningspose og det å lyde ordre i 40 år. Det er engasjement som teller. For å engasjere seg, ønsker de ansatte et arbeid med mening i organisasjoner som bryr seg om mer enn penger.
Saken fortsetter under annonsen