m__te_med_misfo.jpg

Snakker du for døve ører?

Publisert: 3. november 2011 kl 09.36
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

Det skriver W. Wayne Turmel, blogger hos Management Issues. Han viser til at The American Society for Training and Development (ASTD) har kjørt en hel konferanseserie hvor de fastslår at å fortelle noe ikke er det samme som å drive opplæring, og Turmel kunne ikke vært mer enig.

Når du forteller noen noe, kan folk kanskje intellektuelt sett forstå hva du ønsker, men det betyr ikke at de faktisk klarer å utføre det som skal gjøres.

Virkelig opplæring inneholder ifølge Turmel følgende steg:

  • Finn ut hvilket nivå medarbeiderne ligger på fra før av. Hvis du lærer dem noe de kan fra før, er det kjedelig. Hvis du lærer bort noe de ikke er klare for å lære, kaster du bort tiden.
  • Vær konkret når du forteller om målet for opplæringen. Fortell eksempelvis at folk skal lære å fylle ut et bestemt skjema på rett måte, slik at de får den betalingen de har krav på.
  • Demonstrasjon og introduksjon av det som er nytt, for eksempel via PowerPoint, er ett første steg. Men opplæringen bør ikke stoppe her, slik den ofte gjør.
  • Gi folk en mulighet til å prøve og øve. Er det snakk om ny programvare? La deltagerne få sitte ved maskinene og prøve seg. Del opp i små grupper, lag oppgaver folk skal løse.
  • Vurdér til slutt om folk faktisk har forstått og om de kan klare å utføre oppgaver på den nye måten.
Saken fortsetter under annonsen