Satser mindre på nyskaping
Norges forskningsråd stiller spørsmål ved om vi nå har passert en konjunkturtopp som vil medføre fall i næringslivets forsknings- og utviklingsaktivitet.
Kun 23,3 prosent av norske virksomheter investerte i fjerde kvartal i fjor i innovasjon, forskning og utviklingstiltak utover alminnelig drift, og andelen er fallende. Det viser en landsomfattende, representativ undersøkelse fra Forskningsrådet.
- Uheldig for Norge
I andre kvartal i fjor var det rekordmange norske virksomheter, 31 prosent, som oppga at de satset på nyskaping utover vanlig drift. Siden den gang har imidlertid andelen falt betydelig, til 26,3 prosent i tredje kvartal og videre ned til 23,3 prosent i fjerde kvartal.
- Vi ser tendenser til at næringslivet har noe lavere ambisjoner innen innovasjon, forskning og utvikling i dag enn for ett år siden. Dette er verken heldig for Norge eller for den enkelte bedrift. Det er bedriftene som evner å omstille seg som er best rustet ved konjunktursvingninger, sier Lars Aukrust, direktør for divisjonen for innovasjon i Norges forskningsråd.
Når det gjelder planer om større prosjekter, så oppgir annenhver bedrift at de i løpet av året vil sette i gang betydelige fornyelses- eller innovasjonsprosjekter
Minst hos de minste
Andelen foretak som investerer i innovasjon, forskning og utviklingstiltak utover alminnelig drift er høyest i Møre og Romsdal og Oslo, og lavest i Vestfold og Finnmark. Tallene avslører for øvrig at det går et skille mellom store og små bedrifter: Mens de største bedriftene meldte om høyere prioritering av innovasjon i 2007 enn i 2006, forteller de minste bedriftene at de prioriterer innovasjon lavere enn før.
- Det vi ser, er at det er mest forskning og utvikling i eksportrettede bedrifter. Dette er ofte store bedrifter som opplever tøffere konkurranse enn mindre bedrifter som satser på hjemmemarkedet, sier Aukrust.
Prioriteres bort
Bare 38 prosent av de norske virksomhetene oppgir i undersøkelsen at innovasjon er blant de tre høyest prioriterte områdene i organisasjonen.
- Dette er overraskende lavt, sier Lars Aukrust, som mener det er bekymringsfullt at innovasjon ikke prioriteres høyere.
- Hva er forklaringen?
- Det kan tenkes at en del virksomheter driver med nyskaping uten å kalle det innovasjon, men undersøkelsen at andelen ledere som oppgir at de ikke prioriterer innovasjon har økt, fra 17 til 22 prosent. Vi har ikke undersøkt dette nærmere, men en mulig forklaring er at innovasjon mange steder prioriteres bort til fordel for daglig drift.
Fakta:
Investerer mindre i nyskaping
Andelen bedrifter som investerer i innovasjon, forskning og utviklingstiltak utover alminnelig løpende drift.
1. kvartal 2007 27 %
2. kvartal 2007 31 %
3. kvartal 2007 26 %
4. kvartal 2007 23 %
Kilde: «En bedriftsundersøkelse om forskning, utvikling og innovasjon», utarbeidet av Perduco for Norges forskningsråd. Undersøkelsen er gjort blant 2000 norske bedriftsledere i fjerde kvartal 2007.