avtale_datamask.jpg

Rett personer på rett plass

Publisert: 17. oktober 2011 kl 09.37
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

”I en global økonomi preget av usikkerhet, er én ting sikkert: tilgangen på talenter og effektive ledere blir knappere for hver dag som går.” Slik innleder The Boston Consulting Group og European Association for People Management sin ferske rapport ”Creating People Advantage 2011”.

Organisasjonene mener at ledere som jobber med mennesker og systemer innenfor området HR (human resources) nå har en ekstraordinær mulighet til å bidra på det forretningsmessige området.

Ifølge rapportene er det følgende fire områder som pekes ut som mest kritiske av over 2000 respondenter fra 35 europeiske land:

* Å lede talentene.
  Å rekruttere, utvikle og beholde talentfulle medarbeidere.

* Å forbedre lederutviklingsprogrammer.

* Å utvikle HR til å bli en strategisk partner for bedriften.

* Strategisk planlegging av arbeidskraft.
   Evne til å kvantifisere og simulerer fremtidig behov for kapasitet og kunnskaper. Få selskaper jobber kontinuerlig med dette.

Saken fortsetter under annonsen

Punktet ”strategisk planlegging av arbeidskraft” prioriteres ikke like sterkt av de norske lederne i undersøkelsen som av de øvrige. Dette til tross for at Norge har et av Europas strammeste arbeidsmarkeder. Heller ikke på områder som ledelse og det å skape entusiasme blant medarbeiderne er nordmennene like bekymret som sine kolleger.

Utvikling av egne talenter

HR-Norge, som er medlem i European Association for People Management, og norske Boston Consulting Group har bitt seg merke i at undersøkelsen viser at de beste virksomhetene satser på å utvikle talenter i egen organisasjon framfor å satse på rekruttering fra andre.

All den tid det kommer færre nye inn i arbeidslivet, mens stadig flere pensjonerer seg, er det sannsynlig at europeiske bedrifter, som ønsker å vokse, vil mangle arbeidskraft. Mange bedrifter har ingen strategi for dette, men de mest fremgangsrike virksomhetene tenker annerledes, konstaterer de to organisasjonene. De beste bedriftene i klassen har øremerket ressurser til ledelse av talenter, samtidig vier toppledelsen mer tid til denne utfordringen enn det som er vanlig i andre selskaper.

Må bli mer analytiske

– Min fremste utfordring til HR i virksomhetene, er å bli mer strategisk og analytisk, sier partner Knut Olav Rød i BCG i pressemeldingen.

– HR er tradisjonelt gode på ”myke ferdigheter”; det å ta vare på og utvikle medarbeidere. For å bli den strategiske kraften virksomhetene trenger må de i tillegg løfte seg på det analytiske og forretningsmessige. Nøkkelen til innflytelse i den øvrige toppledelsen ligger i å dokumentere og produsere beslutningsdata som knytter HR-spørsmål direkte til det som er virksomhetens overordnede agenda. Da trengs det bedre analyseverktøy enn hva mange bruker i dag. Investeringene i mennesker bør behandles på akkurat samme måte som andre investeringer, sier Rød.

Saken fortsetter under annonsen