Penger er ikke alt
Samfunnsansvarlige bedrifter kan tiltrekke seg de mest moralske og effektive medarbeiderne til lavere lønn enn konkurrentene må ut med.
Det er ikke bare i konkurransen om kundene det kan lønne seg for bedrifter å ta samfunnsansvar. Også i kampen om arbeidskraften spiller evnen og viljen til å ta ansvar for samfunnet inn. Dét viser en ny økonomisk teori utarbeidet av forskerne Karine Nyborg og Kjell Arne Brekke ved Frischsenteret i Oslo.
I artikkelen «Attracting responsible employees: Green production as labor market screening» konkluderer de to med at bedrifter som påtar seg ekstra kostnader fordi de tar samfunnsansvar ikke bare vil overleve, men at de også vil kunne utkonkurrere mindre samfunnsansvarlige aktører.
- Den konvensjonelle visdommen har vært at bedrifter i hard konkurranse ikke kan tillate seg å ta på seg ekstra kostnader i tilknytning til samfunnsansvar. Da vil de bli utkonkurrert. Det finnes imidlertid bedrifter som helt frivillig tar på seg slike ekstra kostnader i forbindelse med samfunnsansvar, og som likevel klarer seg i konkurransen, sier Karine Nyborg, førsteamanuensis ved Økonomisk Institutt ved Universitetet i Oslo.
Tåler ekstrakostnader
Hvorfor har så noen bedrifter «råd til» å betale ekstra for å rense utslipp de ikke er pålagt å rense? Hvorfor klarer noen å drive butikk uten å ty til innkjøp fra fabrikker som utnytter barnearbeidere?
De vanligste forklaringene er at kundene er villige til å betale mer for etiske varer og at samfunnsansvarlighet gir et godt omdømme og en positiv reklameeffekt. Setter store aktører i gang frivillige samfunnsansvarlige tiltak, kan de dessuten klare å forhindre at myndighetene påfører dem uønskede reguleringer og skattelegging.
Det finnes imidlertid én viktig forklaring til på at etiske bedrifter klarer seg godt, mener Karine Nyborg og Kjell Arne Brekke, og den handler om medarbeideres motivasjon.
Tiltrekker seg de beste
De mest samfunnsansvarlige bedriftene vil tiltrekke seg de ansvarlige og motiverte medarbeidere, viser den nye teorien de to forskerne har utviklet. Dette kan, alt annet likt, bli et konkurransefortrinn for de etisk bevisste bedriftene.
Hvor motiverte de ansatte er, er en viktig faktor for svært mange bedrifter. En stor del av kostnadene går til lønn, og ofte vil medarbeiderne ha høy kompetanse og oppgaver det er vanskelig å vurdere og kontrollere på detaljnivå. Arbeidsgiverne blir dermed helt avhengige av at de kan stole på de ansatte.
- Å ha pålitelige og motiverte ansatte blir stadig viktigere for å få til en effektiv produksjon, konstaterer Karine Nyborg.
Godtar lavere lønn
Noen mennesker er mer moralsk motiverte enn andre. Får de valget mellom to like jobber med lik lønn, hvor en bedrift renser forurensende utslipp mens den andre ikke gjør det, vil de velge den mest miljøbevisste arbeidsgiveren.
Konsekvensen for den forurensende bedriften blir at den må tilby litt høyere lønn for å tiltrekke seg medarbeidere. Folk som virkelig er opptatt av miljøvern, vil imidlertid likevel foretrekke bedriften som renser utslipp, mener forskerne. De er villige til å gå noe ned i lønn, for samfunnets og sitt eget selvbildes skyld.
Dette er et utdrag av artikkelen som sto i Ukeavisen Ledelse nr 2, 2008.