Mer globalisering, mindre respekt for sjefen
– Medarbeiderne blir mer individualistiske, mindre autoritetstro, og hele arbeidslivet blir mer kaotisk. Det vil fungere, men det krever at sjefene kan argumentere for sin sak, sier fremtidsanalytiker Axel Olesen, som omtaler utviklingen i fremtidens arbeidsliv med ord som «konstruktiv anarkisme». Fremtidens lederrolle sammenligner han med å gjete katter.
– Har ikke ledere alltid måttet argumentere for sin sak?
– Jo, men særlig her i Skandinavia er maktdistansen liten. Arbeidstagerne er lite autoritetstro, og dette er en tendens som forsterker seg. Satt på spissen kan man si at medarbeidere først retter seg etter en ordre hvis de er enige. De har ikke respekt for en sjef bare fordi han eller hun er sjef. Den eneste gode måten å lede på, er dermed å kunne argumentere godt for sin sak.
I møtet med medarbeidere som i stadig større grad ønsker å gjøre som de selv vil, kan den naturlige reaksjonen være en skarpere og tøffere lederstil, men Olesen tror altså ikke at dette er det som skal til for å lykkes i årene som kommer. Man må finne andre måter å skape meningsfulle relasjoner på.
Fastpris
– Medarbeiderne blir mer anarkistiske og strukturene løsere, og i denne konteksten kan man tenke seg at det utvikler seg et system med faste priser på ulike ytelser, sier fremtidsanalytikeren.
I et slikt system får medarbeideren ansvaret for en oppgave, og vet hva han får betalt for den. Deretter får medarbeideren en stor grad av frihet i forhold til hvor, når og hvordan oppgaven løses.
I Skandinavia jobber allerede arbeidstakerne relativt selvstendig og fritt sammenlignet med det som er tilfelle i mange andre land. Institutt for fremtidsforsknings tanker om fremtiden innebærer en videreutvikling av dette systemet.
– Ansvarliggjøring av medarbeidere er noe av det vi tror vil fungere, sier Olesen, som poengterer at det meningsfulle arbeidet er noe som skapes i samspill med andre. Det er ikke noe som dikteres, men noe som fortolkes av den enkelte. Dette krever ifølge Olesen i neste omgang et helhetlig lederskap, personlige lederegenskaper og en verdibasert lederstil.
Løft blikket
Institutt for fremtidsforskning i København er en privat analysevirksomhet og medlemsorganisasjon som jobber opp mot offentlige og private organisasjoner. Miljøet i Danmark jobber fram fremtidsanalyser og -trender på løpende bånd, og Axel Olesen, som er instituttets administrerende direktør, var nylig i Norge og holdt foredrag på et seminar i regi av konsulentselskapet Sariba.
Han sier, som flere andre innovasjonsforskere, at hvis du skal oppdage sterke, nye utviklingstrekk må du gjerne rette blikket mot en annen bransje og situasjon enn den du selv befinner deg i akkurat nå.
– Forandring kommer gjerne fra hjørner av verden som du selv ikke kjenner, sier Olesen.
Nytt verdensbilde
Når det gjelder økonomisk vekst, viste fremtidsanalytikeren til at mens den vestlige verden sliter med budsjettunderskudd, så kommer det nye vekstmarkeder i Asia og Afrika. Dette mener han vil innbefatte også vekst i land som vi ikke er vant til å forholde oss så mye til, for eksempel Eritrea og Mongolia.
Norge er annerledeslandet i Europa fordi vi har så god økonomi, fastslo den danske fremtidsanalytikeren under seminaret. Noen av utfordringene blir å få opp produktiviteten, øke innsatsen på forskning og utvikling og å forholde seg til et nytt, globalt verdensbilde.
– Globaliseringen blir enda sterkere enn det vi ser i dag, og selv små bedrifter bør spørre seg om de har produkter de kan selge i land som Korea og Kina. Ved Institutt for fremtidsforskning gir vi eksempelvis ut nå magasinet vårt i 14 land, herunder Korea.