138363122_0919b.jpg

Lær ledelse av «Fluenes herre»

Publisert: 22. mai 2009 kl 09.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.14

«Fluenes herre» er ei bok det er vanskelig å glemme. Når barna i hylende flokk kaster seg over Simon, slår ham med stokker, biter og stikker, er det som om ondskapen kryper nedover ryggen på deg. Simon blir liggende livløs og blodig tilbake. Seinere dreper guttene også gutten som kalles Gisgis og de jager lederen sin, Ralph; med døden for øyet.

Det mest behagelige hadde vært å legge bort hele boka. Forsøke å glemme den. Steinar Bjartveit, psykolog, konsulent og fagansvarlig for flere lederutdanningskurs på Handelshøyskolen BI, tok imidlertid fram igjen historien om guttene på sydhavsøya da han for noen år tilbake begynte å undervise på BI.

- «Fluenes herre» er en veldig god studie i gruppepsykologi. Den er nesten bedre enn fagbøkene i psykologi. Samtidig representerer den et alternativ syn på endring av grupper og organisasjoner, sier Steinar Bjartveit, og viser til at nesten all endringslitteratur som brukes ved ulike lederutdanninger handler om vekst.

I «Fluenes herre» viser forfatter William Golding på at forandringer ikke er ensbetydende med vekst. Det kan gå også stikk motsatt vei. Istedenfor å vokse og utvikle seg, kan en organisasjon forvitre og dø.

Romanen om guttene som strander på den øde øya er anbefalt litteratur ved lederkurs på Handelshøyskolen BI. Som konsulent har Steinar Bjartveit latt seg overraske av hvor vanlig det er at organisasjoner havner i slike destruktive løp.

- Grupper, herunder organisasjoner, er fullt i stand til å utrydde seg selv. Dette kan skje selv om de ikke er utsatt for press utenfra. De ødelegger seg selv innenfra.

Vil du vite mer? Les om «Fluenes herre», gruppepsykologi, heksejakt på ledere og organisasjoners iboende ondskap i en større artikkel i ukens papirutgave av Ukeavisen Ledelse (nr 19, 2009)

Saken fortsetter under annonsen