Ledere forventer tøffe tak
Mobbing kan ha mange ansikter, herunder gjentatte ydmykelser, latterliggjøring, rykter, utskjelling og gjentatte påminnelser om feil du har gjort. Listen over negative hendelser som kan ende opp som mobbing er lang (se faktarute), og man skulle kanskje tro at ledere i kraft av sin stilling og maktposisjon var mindre utsatt for negative handlinger på jobben enn andre arbeidstakere.
Så er imidlertid ikke tilfelle, viser ny, landsrepresentativ undersøkelse fra Anders Skogstad, Lars Glasø og Jørn Hetland i forskergruppen «Bergen Bullying Resource Group» ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen.
- Dette er uventede funn, sier førsteamanuensis Anders Skogstad, som viser til at flere utenlandske studier har pekt i retning av at man er mer beskyttet mot mobbing, jo høyere opp man befinner seg i hierarkiet.
Frykter ikke sjefen
- Man kan tenke seg at underordnede i frykt for sanksjoner er redde for å utsette sjefen for negative personrettede handlinger. Vi hadde derfor regnet med at de norske lederne ville oppgi at de ble utsatt for færre personrettede negative hendelser enn det medarbeidere gjorde, men slik var det ikke.
Drøyt 18 prosent av norske ledere med personalansvar utsettes for negative oppgaverelaterte handlinger månedlig eller oftere, viser studien. Drøyt 7 prosent opplever månedlig eller oftere å bli utsatt for personorienterte negative handlinger, eksempelvis i form av rykter, utskjelling eller urimelige beskyldninger.
Noen flere personalledere enn medarbeidere oppgir at det blir spredt sladder eller rykter om dem, mens flere medarbeidere enn ledere opplever å ha blitt fratatt ansvarsfulle oppgaver eller å ha blitt satt til å gjøre trivielle eller ubehagelige arbeidsoppgaver. Utover denne nyansen er imidlertid bildet likt over hele linjen:
Norske ledere utsettes for like mange negative handlinger på jobben som det medarbeidere gjør.
- Forklaringen kan ligge i kulturforskjeller. Den norske kulturen preges av en omsorgskultur og av små maktavstander. Dette avspeiles på arbeidsplassene, og kan forklare at de ansatte ikke er så redde for sanksjoner som det arbeidstakere i mange andre europeiske land er, sier Skogstad.
Lav maktavstand kan føre til at underordnede opplever det som helt legitimt å konfrontere sin overordnede, også når det gjelder lederens adferd.
- En del av lederjobben
Forskjellen mellom norske ledere og medarbeidere når det gjelder mobbing handler om hvordan de to gruppene faktisk opplever de negative hendelsene de utsettes for. Her finner forskerne det de kaller signifikante, det vil si systematiske, forskjeller.
Til tross for at ledere blir utsatt for like mange negative handlinger i hverdagen som medarbeiderne, viser det seg at betydelig færre ledere enn medarbeidere opplever og beskriver de negative handlingene de utsettes for som mobbing.
Det er over fire ganger så stor sannsynlighet for at ansatte uten personalansvar opplever seg mobbet enn at personalledere gjør det.
Når det kommer til alvorlig mobbing, er det 0,4 prosent av 467 personalledere i den norske studien som oppgir at de er blitt utsatt for den slags. Til sammenligning sier 2,5 prosent av medarbeiderne det samme.
- Hva er forklaringen på at ledere og medarbeidere opplever dette ulikt?
- Den mest nærliggende forklaringen er at ledere som blir utsatt for gjentatte negative handlinger ikke tolker det som mobbing, men ser de negative handlingene som en del av lederjobben. Lederne forventer at det blåser på toppene. De forventer å bli utsatt for tøffe episoder. Det kan også være at ledere med personalansvar er mer robuste, eller utvikler seg til å bli mer robuste, enn andre.
Denne forklaringen harmonerer med tidligere funn gjort av Lars Glasø, som viser at i en leder/medarbeiderrelasjon, så tillegger lederne det som måtte skje av negativ samhandling mindre betydning enn det underordnede gjør.